NATO zabrinut za bezbjednost zapadnog Balkana

540

NATO je “zabrinut zbog najnovijeg pogoršanja bezbjednosnih prilika” na Zapadnom Balkanu i poručuje da “snažno ohrabruje vođe u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja”.

To je agenciji Beta u Briselu izjavio jedan zvaničnik u sjedištu NATO-a na molbu da se osvrne na izjavu albanskog premijera Edija Rame da bi Albanija mogla da se ujedini s Kosovom i da može doći do ratnih sukoba na Zapadnom Balkanu ako iščile izgledi za članstvo regiona u Evropsku uniju.

“NATO i drugi u međunarodnoj zajednici imaju ulogu davanja potpore, ali rješavanje problema u regionu se mora naći unutar samog Zapadnog Balkana”, stavio je do znanja funkcioner u sjedištu Atlantskog saveza.

Zamoljen da se osvrne na ocjenu zvaničnika u Beogradu i drugdje u regionu da Ramina izjava listu Politiko sobom nosi prijetnju stvaranja tzv. “Velike Albanije” i nasilnog mijenjanja granica u regionu, funkcioner Atlantskog saveza je podvukao da “NATO i Evropska unija imaju strateške interese za stabilan i napredan Zapadni Balkan”.

“Stabilnost i bezbjednost tog regiona su od koristi za stabilnost i bezbjednost Evrope i otud će NATO”, kako je naglasio, “održati svoje prisustvo, usredsređenost i angažovanje na Zapadnom Balkanu, uključujući našu misiju Kfor”.

“Kfor će i dalje igrati svoju ulogu i davati podršku svim ljudima na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija”, rekao je izvor NATO.

“Mi podržavamo”, dodao je, “evro-atlantske težnje svih zemalja regiona, a demokratske vrijednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobri susjedski odnosi su od životne važnosti za regionalnu saradnju i stabilnost”.

“Mi smatramo da oni koji to žele, imaju budućnost u evro-atlantskoj saradnji i integraciji, što će biti od koristi njihovim građanima, njihovim zemljama i cjelokupnoj evro-atlantskoj porodici”, istakao je zvaničnik u sjedištu NATO-a.

I, kako je želeo da podvuče, “mi smo riješeni da pomognemo zemljama zapadnobalkanskog regiona da sprovedu istinske reforme na dobrobit svojih građana, bez obzira na to da li one žele ili ne, da postanu članice NATO-a”.

Rama je u intervjuu evropskom izdanju američkog lista Politiko rekao da “ne vidi rat kao prvi scenario u regionu”, ali je mišljenja da “stvari mogu da postanu istinski loše ako evropska perspektiva izblijedi”.

Politiko je u komentaru Raminog intervjua upozorio da “mnogi strahuju da bi ujedinjenje Kosova i Albanije izazvalo novu buru na Balkanu, gdje je buknuo rat 1991. , a BiH i Makedonija bi posebno bile ranjive “, prenijele su agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!