Praktični savjeti za domaćice

846

Svakoj kućanici dobrodošla je svaka pomoć, što u kuvanju, što čišćenju, a što u ostalim kućanskim poslovima.

Razne tajne uspješnog održavanja domaćinstva prenose vijekovima s koljena na koljeno, a ponekad su upravo ovi stari “recepti” i najbolji.

Čaše uklještene jedna u drugoj
Takve čaše najlakše ćete razdvojiti ako donju uronite u toplu vodu, a u gornju pustite mlaz hladne vode.

Napukli tanjir
Ako vam je napukao tanjir nekog porculanskog servisa, pokušajte ga spasiti tako da ga prokuvate 15 minuta na laganoj vatri u mlijeku (tako da mlijeko prekrije tanjir). Kad se mlijeko osuši na tanjuru se neće vidjeti oštećenje.

Stare pletene košare
Stare pletene košare i košarice možete obnoviti bojom iz raspršivača u skladu s bojom vašeg kuhinjskog ili kupatilskog namještaja. Tako osvježene košare mogu vam služiti kao ukras, za spremanje voća, ključeva, čepova, plastičnih vrećica i svega onog što inače nema pravo mjesto.

Zalijevanje cvijeća kad niste kod kuće
Staklenku od soka ili vode napunite vodom, zatvorite krpicom i okrenite ju okomito, te vrh zakopajte u zemlju u tegli. Cvijeće će imati vodu i samo će se zalijevati dok ste vi na godišnjem odmoru.

Čišćenje mašine za veš
Mašinu za veš potrebno je povremeno očistiti. Za čišćenje bubnja u njega ulijte vruću vodu i litru alkoholnog sirćeta, pa uključite program za ispiranje. Svi ostaci deterdženta na bubnju na taj će način biti uklonjeni.

Brušenje noževa
Ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svjež krompir, vaš nož će biti osjetno oštriji. Nož možete naoštriti i tako da ga nekoliko puta povučete po donjem rubu porculanske šoljice ili tanjirića.

Učvrstite držač čekića za meso
Ako imate osjećaj da je držač  labav, ostavite ga na više sati u vodi. Drvo će se napiti vode i držač će opet biti čvrst.

Otvaranje staklenki
Staklenku ćete najlakše otvoriti ako je okrenete tako da je poklopac okrenut prema dolje i uronite ga u vruću vodu. Kratko pričekajte i bez problema ćete otvoriti staklenku.

Čepovi na sanitarijama
Čep na sudoperu, umivaoniku ili kadi neće propuštati vodu budete li ga premazali acetonom i odmah potom posuli dječjim puderom. Kad se čep potpuno osuši više neće propuštati vodu.

Čuvanje džema od plijesni
Džem ili pekmez sačuvaćete od plijesni ako staklenku okrenete na poklopac. Tako ćete sadržaj sačuvati od plijesni više od godinu dana.

Lijek protiv migrene
Muči vas migrena? Napravite obloge od limunovog soka i stavite ih na čelo i sljepoočnice. Bolovi će uskoro nestati.

Lijek protiv mučnine u autu
Patite li od mučnine u automobilu, prije nego krenete pojedite komadić čokolade.

Lijek za bolno grlo
Boli vas grlo? U mlijeku skuvajte list kelja, zasladite i popijte što toplije.

Snižavanje temperature
Povišenu temperaturu možete sniziti ako pojedete nastruganu ciklu pomiješanu s hrenom.

Lijek protiv nervoze
Nervozni ste, uznemireni, napeti i jednostavno ne znate što biste sa sobom? Najbolje će vas umiriti kašika meda u čaju od kamilice.

Pomoć kod reume
Ako patite od reume pomoći će vam stari savjet. U rerni zagrijte platnenu vrećicu punu soli i njome na pola sata obložite bolno mjesto.

Natečeni zglobovi
Zglobovi vam neće biti otečeni držite li ih pet minuta zamotane u ručniku prije toga namočenom u vodi sa sirćetom.

Krompirov skrob uništava nametnike
Sprej od krompirovog skroba je neotrovan, ali uništava i obuzdava nametnike kao što su biljne uši koje često napadaju ruže. Razmutite 30 grama  skroba u 1,25 litara tople vode, polako dodavajući vodu da se skrob potpuno rastopi. Ulijte u bočicu s prskalicom i u nju dodajte čajnu kašiku tekućeg sapuna ili deterdženta za pranje suđa. Promućkajte i obilno poprskajte sobne ili vrtne biljke kako biste se riješili nametnika.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!