Četrnaestogodišnjak iz Banjaluke osvojio titulu FIDE majstora!

937

Bojan Maksimović, član Škole šaha “Skakač” iz Banjaluke, ispunio je sinoć u Sarajevu normu za FIDE majstora i tako postao drugi član trostrukog omladinskog ekipnog šampiona Srpske sa ovom titulom!

On je pobjedom crnim figurama nad ženskim FIDE majstorom Zalom Urh (Slovenija), u 4. kolu supreturnira “Bosna 2017”, prebacio potrebnu normu od 2.300 rejting poena.

Tako je Bojan na dan sestrinog rođendana srušio njen rekord i postao najmlađi banjalučki šahista ikada sa međunarodnom titulom! On je postao majstor sa 14 godina 6 mjeseci i 9 dana!

Njegova sestra, Maša Maksimović, podsjetimo, osvojila je titulu ženskog FIDE majstora prethodne godine, a priznata joj je zvanično od 1. januara 2017. Titulu je obezbijedila kada je imala 15 godina 6 mjeseci i 11 dana.

Da se nalazi u odličnoj formi Bojan je pokazao juče, kada je remizirao sa velemajstorima Brankom Damljanovićem (Srbija) i Milanom Draškom (Crna Gora).

Trenutno se nalazi u grupi igrača sa  osvojena 3 poena iz 4 partije. U vođstvu je Predrag Nikolić sa maksimalnim učinkom, a prati ga grupa od 6 igrača sa pola poena manje na kontu.

U sljedećem kolu, u utorak od 10 sati, Bojan ima bijele figure protiv još jednog crnogorskog velemajstora, Dragiše Blagojevića.

Na turniru u Sarajevu, koji se igra od 13. do 19. maja, biće parovano 9 kola po Švajcarskom sistemu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!