“Avanture Pipi Dugačke Čarape” i “Nevidljivi” danas u Dis teatru

912

Avanture Pipi Dugačke Čarape
subota 27. maj u 16 časova
Dis-teatar Banjaluka
Dom omladine

cijena ulaznice 3 KM

Autor: Astrid Lindgren
Režija: Novica Bogdanović

Igraju:
Bojana Štrbac (Ivana Kajtez)
Nataša Krivošoja (Mladenka Ostojić)
Ognjen Bogdanović (Stefan Maksić)
Slaviša Borojević

Preporučeni uzrast: od 3 do 12 godina
Trajanje: 45 minuta

Premijerno izvođenje:17.10.2009.
Neustrašiva i nevjerovatna Pipi ponovo dolazi na našu scenu rušiti pravila i zabrane…
Jedna od naših najgledanijih predstava, Pipi Duga Čarapa, nastala prema istoimenoj knjizi slavne švedske autorme Astrid Lindgrin…

Brojna publika, veliki i mali prijatelji Pozorišta i Pipiljupci napeto su pratili nezaboravne i neobične avanture ove hrabre, slobodne, šašavo odjevene pjegave djevojčice s riđim pletenicama, koje su brojnim gledaocima približili mladi glumci Dis – Pozorišta mladih..

Pipi, hrabra, šašava i smiješna djevojčica djecu je oduševila svojom tvrdoglavom maštom, hrabrošću i neposrednošću. Odrasle je vratila u bezbrižno djetinjstvo, u svijet mašte i igre, gdje se brišu granice između sna i jave…

 

 

Predstava “NEVIDLJIVI”
subota 27. maj u 20:30
Dis-teatar Banjaluka
Dom omladine

cijena ulaznice 3 KM

Zanimljiva i neobična predstava, gostuju  dragi prijatelji iz Prnjavora.

Predstava govori o začaranom krugu nasilja u kojem se kroz nevidljive granice iz uloge žrtve prelazi u ulogu nasilnika, i tako ukrug. U sivoj zoni , koja se simbolizuje i bojom kostima, ništa nije crno-bijelo.

Želimo da demistifikujemo ovu temu kroz prikaz situacija koje se mogu desiti svakome od nas (ili su se desile) bilo da se radi o verbalnom, emocionalnom, socijalnom ili fizičkom nasilju. Sama predstava je uobzirila situacije vršnjačkog, porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, a suština i eksplicitna poruka se upućuje svima (gledaocima) bilo da su žrtve, nasilnici ili „samo“ posmatrači, da treba da vide, prepoznaju, osude i bore se protiv ovakvog oblika ponašanja. Ostaje pitanje šta ćemo uraditi povodom toga?

Hoće li žrtve i nasilnici i dalje ostati nevidljivi? Naša predstava poziva na aktivizam i prekidanje tišine. Oni trebaju pomoć i ne žele da budu nevidljivi. Naš komoditet i „pranje ruku“ od tuđih problema stvara generacije nesrećnih i neostvarenih ljudskih bića. Tema je obrađena kroz moderan pozorišni izraz poštujući mlade koji igraju i mlade kojima je prvenstveno upućena ova predstava.

Posebnu ekspresivnost predstavi daju scene koje se izvode u sijenkama problematizujući još jače ono što se ne vidi i ono o čemu se ne govori. Dramski metod se pokazao kao izuzetno uspješan upravo zbog efekta „proživljavanja“ koji svaka dobra predstava sa sobom donosi. Vršnjačka edukacija i ovaj put, ne umanjujući umjetničke kvalitete pozorišnog izraza, na najdirljiviji način ulazi u srž problema i utiče na promjene u svima nama.

Sadržajno i tematski predstava je namijenjena učenicima starijih razreda osnovne škole i srednjoškolskoj publici, navode iz Dis teatra.

(unoportal.net)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!