Ledeni desert od lubenice

946

Granita od lubenice sigurno će vas rashladiti ovih dana.

Granita je naziv za ledeni desert koji potiče iz Italije. Legenda kaže da je “prava” granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali u svakom dijelu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvježavajućeg deserta.

Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim “kristalićima”.

Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje se s glavnim ukusima, piše Zadovoljna. Najčešće su to limun, bobičasto voće, menta, kafa ili bademi.

Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode.

Potrebno je:

1 kilogram lubenice
sok od 2 limete (ili limuna)
4 supene kašike šećera

Priprema:

Izvadite koštice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscjedite sok od limete (limuna). Stavite lubenicu, sok  i šećer u blender pa sve dobro izblendajte dok ne dobijete tečnu smjesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni to, iskoristite gnječilicu za krompir.

Ubacite smjesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata.

Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašičicom ili viljuškicom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim posudicama ili čašama po želji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!