Dodik: Izetbegović radi na usložnjavanju političke situacije u BiH

90

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je motiv lidera SDA Bakira Izetbegovića za podnošenje apelacije Ustavnom sudu dalje usložnjavanje političke situacije u BiH.

“Izetbegović apelacijom traži uvođenje bosanskog jezika, ali u Ustavu Republike Srpske piše – žjezik kojim govori bošnjački narodž. Dakle, može ta formulacija i nikako druga”, poručio je Dodik.
Dodik je naveo da situacija na nivou BiH izgleda depresivno i haotično i da se na tom nivou ne odgovara na težišna pitanja koja traži ovo vrijeme, kao što je pitanje kako da se deaktivira evropski put.

“Izgleda da postoje samo dokazi da institucije Republike Srpske jedine imaju kapaciteta za evropski put, a i evropska agenda je sprovedena od strane Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Šipovu, uoči svečanog otvaranja Trga patrijarha srpskog Pavla u ovom gradu.

Predsjednik Dodik je naveo da je Srpska htjela provođenje Evropske agende u okviru čega bi prihvatila i aranžman sa MMF-om, kao i nekoliko sistemskih zakona na nivou BiH, ali da nivo BiH nije imao kapaciteta da to uradi.

“Tako je bilo i sa transportnom zajednicom, gdje se osnovni ugovori stvaraju između država, ali je glavni problem kako u BiH pratiti taj ugovor, što je jedino moguće putem mehanizma koordinacije, koji oni ne prihvataju”, naglasio je Dodik.

On je u tom kontekstu naveo i ocjenu evropskog komesara Johanesa Hana, koji je rekao da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nije dovoljno učinio na unutrašnjoj koordinaciji.

“A onda, da bi se skrenula pažnja, podnose se neke apelacije”, rekao je Dodik.

On je rekao da podnošenjem apelacija Ustavnom sudu Bošnjaci misle da putem pravosudnih institucija dobijaju sve i misle da će tako i ovoga puta biti.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne može imati povjerenja u pravosudne institucije BiH, pogotovo u Ustavni sud, jer je on pokazao svoju političku dimenziju.

Kao primjer za to Dodik je naveo da je 9. januar ukinut, jer navodno Bošnjaci u tome nisu učestvovali. “A kad smo mi rekli da 1. mart nije nešto što podržavamo, onda su oni rekli da je to legitimno”, kaže Dodik.

Lider SDA Bakir Izetbegović najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu u kojoj će tražiti proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u entitetskim institucijama i uvođenje takozvanog bosanskog jezika u školama u Srpskoj, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!