Sjećanje na stradanje srpskog stanovništva u Trnovu

659

U Trnovu je u toku obilježavanje 25 godina od stravičnog zločina pripadnika udruženih muslimanskih i hrvatskih formacija koji su na najsvirepiji način ubili 124 srpska civila, pravoslavnog sveštenika Nedeljka Popovića zvjerski mučili, a potom ubili, a pravoslavni Hram Svetog Đorđa zapalili.

U napadu muslimanskih formacija na Trnovo u julu 1992. godine na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju među ubijenim civilima skoro polovina su bile žene – 48, te četvoro djece, od kojih je najmlađi Milun Tešanović imao samo 15 mjeseci. Tijela njih 11 još nisu pronađena.

Potpredsjednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih lica Trnova Goran Timotija izjavio je Srni da će obilježavanje stradanja srpskog stanovništva u Trnovu početi parastosom svim žrtvama u Hramu Svetog Đorđa i polaganjem vijenaca u spomen-kapeli u porti hrama.

Nakon toga je predviđeno obraćanje zvaničnika, a tradicionalno će biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće i na spomen-obilježje na prevoju Rogoj podignutom za 186 borca Vojske Republike Srpske iz Trnova, Kalinovika, Gacka i Bileće koji su stradali braneći stanovnike Trnova.

Timotija, koji je u ratu izgubio oca i ujaka, konstatuje da još nema pravde za nastradale jer do sada niko nije odgovorao za počinjene zločine nad srpskim stanovništvom u Trnovu, mada se pred Sudom BiH vodi proces protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

Prema njegovim riječima, u BiH je na djelu selektivna pravda, odnosno procesuiraju se ratni zločini samo nad Bošnjacima, dok za stradanja Srba nema sluha.

“Riječ je o ustaljenoj praksi u BiH – da se srpske žrtve minimiziraju i negiraju, a ističu muslimanske”, konstatovao je Timotija.

Јedinice Vojske Republike Srpske su 12. jula 1993. godine oslobodile Trnovo, gdje su zatekle samo zgarišta i ruševine, jer je 98 srpskih sela uništeno, kao i svi privredni objekti. Oko 80 odsto stambenog i privrednog fonda bilo je porušeno.

Prema broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!