Svjetski dan prijateljstva 30. jul, slavite ga svakog dana

241

Jedna riječ, 12 slova – prijateljstvo. U rječniku se definiše kao pozitivna veza između dvoje ili više ljudi koji uživaju međusobne simpatije i povjerenje. Prijateljstvo nije definisano zakonskim normama, niti ima definisan rok trajanja. Ono se jednostavno dogodi kao posljedica različitih okolnosti i upravo zato je svako prijateljstvo posebno i predstavlja priču za sebe.

Zato, čitav svijet danas, kao i svakog 30. jula, obilježava Svjetski dan prijateljstva. Još 2011. godine, Ujedinjene nacije su proglasile ovaj međunarodni dan imajući na umu viziju da prijateljstvo među ljudima, zemljama, kulturama i pojedincima može da stvori uslove mira i da sagradi mostove među zajednicama.

Prijateljstvo svakako predstavlja „ključ za sreću”. Iako se ona mijenjaju – sazrijevaju zajedno sa ljudima, preoblikuju se, učvršćuju – suština prijateljstva je (od)uvijek ista.

Od prijatelja se očekuje da bude neko na koga se može osloniti, neko sa kim će se podijeliti i lijepi i oni manje lijepi trenuci, kao i da uvijek bude tu da sasluša, posavjetuje, nasmije ili utješi.

Odnos između prijatelja može izroditi inovativnost i kreativnost. Ideju i uspjeh. Takva je i priča o nastanku brenda Amstel. Njegovi osnivači, dvojica prijatelja, Čarls De Pesters i Johan Van Marvijk Koj udružili su se davne 1870. godine kako bi svoju viziju pretvorili u stvarnost i kako bi stvorili pivo po mjeri i ukusu potrošača u Amsterdamu.

Njihova ideja prerasla je u stvarnost i predstavlja odličnu potvrdu da pravi prijatelji zajedno mogu sve.

Ne zaboravite… Pravi prijatelji ne zasnivaju odnos na kratkim, jednosmjernim i usputnim razgovorima u brzim svakodnevicama. Oni zajedno koračaju kroz život i međusobno se podržavaju. Jedan su drugom oslonac, piše Nedeljnik.

Zato, slavite prijateljstvo svakog trenutka i srećan vam ovaj zvanični, Svjetski dan!

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!