Upaljen narandžasti meteoalarm: Odmarajte, jedite laganu hranu i pijte dovoljno tečnosti

1016

Meteoalarm izdao je za danas narandžasto upozorenje za većinu krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH zbog ekstremno visoke dnevne temperature vazduha, koja će u Hercegovini dostizati 38 stepeni Celzijusovih, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Narandžasto upozorenje, koje ukazuje na opasno vrijeme, izdato je za područje od Prijedora do Bijeljine, te regije Banjaluka, Bihać, Tuzla, Sarajevo, Višegrad, Trebinje i Mostar.

Najviša temperatura vazduha očekuje se u Hercegovini, odnosno na području mostarske i trebinjske regije gdje će dnevna temperatura vazduha biti do 38 stepeni Celzijusovih.

Na području od Prijedora do Bijeljine, kao i za regiju Banjaluka dnevna temperatura vazduha biće od 33 do 37 stepeni Celzijusovih, a na području bihaćke i sarajevske regije od 33 do 36 stepeni, dok se na području Tuzle očekuje od 34 do 37 stepeni Celzijusovih.

Na području Višegrada, gdje će dnevna temperatura vazduha biti od 33 do 37 stepeni, moguće su i grmljavinske nepogode.

Žuto upozorenje zbog grmljavinskih nepogoda izdato je za područje Foče, gdje će dnevna temperatura biti od 32 do 36 stepeni.

Nešto manja temperatura vazduha, od 31 do 33 stepena, biće u livanjskom kraju za koje je, takođe, izdato žuto upozorenje koje ukazuje na potencijalno opasno vrijeme.

 Stanovništvu se savjetuje da izbjegava boravak na otvorenom u periodu od 12 do 18 časova.

Ukoliko i morate izaći iz svog doma, zaštitite glavu i ponesite bocu s vodom.

Preporučuje se da prilikom izlaska vani nosite laganu i prozirnu pamučnu odjeću svijetlih boja i dugih rukava. Zbog iznimno visokog UV indeksa, koristiti kreme za sunčanje i pokrivala za glavu (šeširi, kačketi) s obzirom da najrizičnija grupa i osobe sa osjetljivim epitelom mogu dobiti opekotine 2. stepena za manje od petnaest minuta.

Osobe koje pate od hroničnih i kardiovaskularnih oboljenja trebaju propisno uzimati svoju prethodno propisanu terapiju.

Ukoliko krvni pritisak naglo poraste zbog prirode i uslova u kojem se šire krvni sudovi, to je alarm da dolazi do slučaja pogoršanja zdravstvenog stanja i tada se treba obratiti najbližem ljekaru porodične medicine kako bi se izbjegla infarktna stanja miokarda.

Čak i zdravstveno stabilne osobe bi mogle izuzetno teško podnositi vrućine. Ukoliko se pojavi hronični umor, preporučeno je strogo odmaranje i prekidanje svih aktivnosti. U najgorem slučaju, hronični umor može prestati i prerasti u opštu malaksalost i iscrpljenost zbog vrlo visokih temperatura vazduha.

Izbjegavati sve teže fizičke napore i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, pogotovo u periodu od deset do osamnaest sati.

Ukoliko putujete pravite češće pauze, pijte puno negazirane tekućine nabolje vodu i čajeve.

Izbjegavati tešku, masnu hranu prženu na dubokom ulju, i tokom dana kako bi se vrućine lakše podnijele jesti što više sezonskog voća, i piti čajeve, a pred kraj dana uvoditi laganu i kuvanu hranu u vidu kvalitetno i prethodno dobro opranog i termički obrađenog povrća, a od mesa piletinu ili puretinu kao najlakše vrste za želudac.

Izbjegavati vrlo hladne napitke zbog prehlade sluznice grla i stomaka.

/Srna, Patria/

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!