550 stabala drveća i žbunja, 150 vrsta: Blagodati prirode u Univerzitetskom gradu u Boriku

961

Biljne vrste poput ginka, kineskog javora, papiraste breze, močvarnog taksodijuma, magnolije kobus samo su neke od mnogobrojnih blagodati prirode koje se mogu vidjeti u botaničkoj bašti koja se nalazi u Univerzitetskom gradu u Boriku.

U prvom i jedinom naučnoistraživačkom vrtu u Banjaluci nalazi se oko 550 stabala drveća i žbunja, sa oko 150 različitih vrsta. Univerzitetski grad zauzima 27 hektara zemljišta, a botanička bašta, koja je u okviru njega, pet hektara.

U Institutu za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci, koji je zadužen za upravljanje ovom površinom, kažu da je u proteklih nekoliko godina zasađeno na desetine novih sadnica drvenastih, žbunastih, te zeljastih vrsta s ciljem obogaćivanja zelene matrice i uređenja prostora.

– Posjetioci u botaničkoj bašti mogu da vide japanski javor, muniku, moliku, Pančićevu omoriku, zelkove, kakiju, gledićiju, živu ogradu od bukve, gloga i graba, tri vrste magnolije i mečiju lijesku. Tu je i biobašta sa zbirkama ljekovitog i aromatičnog bilja, trava, povrća, zbirka božura, te ružičnjak sa više od 20 sorti ruža, kao i dvije kolekcije autohtonih sorti voćaka. U vrtu se nalazi više od 120 taksona drvenastih, žbunastih i zeljastih biljnih vrsta – rekla je direktor Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci Gordana Đurić.

Istakla je da svi veći evropski i svjetski gradovi imaju botaničku baštu i da su ovakve površine značajne i u turističkom smislu.

– Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli. Svakodnevno sprovodimo mjere zaštite i unapređenja ovog područja. Nastojimo da podignemo svijest, kako direktnih korisnika područja, studenata tako i građana uopšte o značaju, ljepoti, vrijednosti i bogatstvu zaštićenog područja, koje nam je dato na čuvanje i zaštitu – kazala je Đurićeva.

Dodala ­je da se o svakom stablu i žbunu vodi svakodnevna briga, od same sadnje do formiranja odrasle biljke.

– Navodnjavanje, sezonska prihrana, integralna zaštita od bolesti i štetočina, sanitarna rezidba, formiranje habitusa, postavljanje identifikacionih i tabli obavještenja – redovne su aktivnosti baštovanske službe i saradnika zaposlenih – rekla je Đurićeva.

Istorija

Inicijativa za osnivanje botaničke bašte u sklopu Univerzitetskog grada, nastala je 2004. godine kada je i prihvaćena od strane Skupštine grada. Pored novozasađenih stabala, botaničku baštu čine i biljke sačuvane i zasađene prije 2004. godine, kada je područje bilo dio vojne kasarne “Vrbas”. Najznačajnija biljka iz tog perioda je stablo Džefrijevog bora.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!