Antić: Propuštena prilika integracije Kosova

74

Istoričar Čedomir Antić izjavio je da je u vezi sa rješenjem kosovskog pitanja propušteno više šansi, uključujući i onu da Srbija integriše Kosovo u srpsko društvo.

“Kosovsko pitanje je niz propuštenih šansi. Srbija je propustila da Kosovo integriše u srpsko društvo. Zatim je propušteno da se sa Albancima postigne istorijski dogovor o teritorijalnom razgraničenju”, rekao je Antić za “Sputnjik”.

On je naveo da je prije godinu dana bivši ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić svjedočio da je u doba Dobrice Ćosića bio ponuđen takav dogovor, ali da je odbijen.

“Nažalost, iako smo imali šanse da to uradimo, nismo. Pre godinu dana bivši ministar inostranih poslova Mrkić svedočio je da je u doba Dobrice Ćosića, kad je to bilo ponuđeno, odbijeno. Ćosić je bio naklonjen tome još od osamdesetih godina /prošlog veka/, ali to su srpske vlasti odbile. Milošević je tvrdio i verovao da će onaj ko na bilo koji način preda jedan kvadratni santimetar Kosova u narodu biti viđen kao izdajnik”, kaže Antić.

On je dodao da je treća opcija – bezuslovno priznanje samoproglašenog Kosova.

Antić kaže da je 2012. godine, potpisivanjem Briselskog sporazuma, prihvaćena integracija Srba u sastav samoproglašene kosovske države.

On je naglasio da nikakva autonomija za njih nije dobijena, osim zajednice srpskih opština koja nema velike nadležnosti.

“Istorijski gledano, teritorije se dele onda kada se ima vlast nad njima, te da ukoliko bi Srbija na sto stavila zahtev za teritorijalno razgraničenje, to ne bi trebalo da dovede do domino efekta u regionu”, kaže Antić.

On je rekao da ni jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije dovelo do domino efekta jer proglašenje nezavisnosti Kosova nije dovelo do proglašenja nezavisnosti Republike Srpske.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ističe da mnogo toga zavisi od međunarodne zajednice, te da je razgraničenje bilo lakše uraditi ranije, nego danas, ali da je “suvislo takvu opciju držati na stolu”.

On kaže da podjela Kosmeta može da bude podsticaj za buduće podjele, te da je i samo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo svojevrstan podsticaj za slične poteze.

Direktor “Radio Beograda” Milivoje Mihajlović smatra da razgraničenje Kosova i Metohije ne može da dovede do rješavanja problema, nego samo do komplikovanja situacije.

Mihajlović je istakao da bi razgraničenje na Kosmetu značilo početak razgraničenja u cijelom regionu, gdje albanska populacija živi.

“To bi otvorilo neku vrstu Pandorine kutije i to nije dobar put, bez obzira koliko bi takav predlog mogao da ima ili nema podrške”, naglasio je Mihajlović i dodao da se kosovsko pitanje mora riješiti integracijama, koje mogu da budu zajednička stvar, “istorijski dogovor” Srba i Albanaca, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!