Cvijanović: Bakir Izetbegović samo otvara nove probleme

90

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je već dokazano da je lider SDA Bakir Izetbegović čovjek koji otvara nove probleme umjesto da učestvuje u rješavanju postojećih otvorenih problema.

“Pri tome nikome ne sporim pravo da delegira bilo koje pitanje pred ustavnim sudom i da tamo traži obrazloženje, ali i stav te institucije”, rekla je Cvijanovićeva novinarima pred otvaranje Trga patrijarha srpskog Pavla u Šipovu. Ona je navela da se sada postavlja čitav niz drugih pitanja s obzirom na sve šta se dešavalo u prošlosti, a da Izetbegović ide korak dalje i nameće temu o takozvanom bosanskom jeziku na koju nema saglanost.

Cvijanovćeva je naglasila da u Republici Srpskoj ne spori bilo kojoj etničkoj zajednici da svoj jezik naziva kako god želi.

“Mi ovde govorimo da Ustav prepoznaje jezik kao jezike konstitutivnih naroda, odnosno jezike kojim govore srpski, bošnjački i hrvatski narod i što se toga tiče stvar je jasna”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je, kada je riječ o zahtjevu Izetbegovića, potrebno obezbijediti veću procentualnu zastupljenost Bošnjaka u javnoj sferi ili na drugim mjestima, te da mu ni tu ne spori pravo da tako nešto traži.

“Mislim da je licemjerno od Bakira Izetbegovića da to postavlja kada svi znaju da on dolazi iz dijela BiH u kojem su stalna trvljenja između naroda i koji je u cijeloj Evropi poznat kao najdrastičniji primjer segregacije u oblasti obrazovanja”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je u tom kontekstu rekla da je to jedino mjesto gdje postoje dvije škole pod jednim krovom.

“Neko ko dolazi iz takvog područja nije riješio nijedan problem niti je uopšte pokušao da se obazire na zaštitu prava Srba /u Federaciji BiH/, a podnosi takvu apelaciju. Zaista je licemjerno”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Lider SDA Bakir Izetbegović najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu u kojoj će tražiti proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u entitetskim institucijama i uvođenje takozvanog bosanskog jezika u školama u Srpskoj, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!