Sve savršeno, sve štima: O čemu se najviše laže na društvenim mrežama?

475

Društvene mreže poput Fejsbuka, a posebno Instagrama okružuju lijepe boje, zanimljive informacije i primamljive fotografije.

Zahvaljujući nizu mogućnosti, filterima i dobrim kamerama, kojima s lakoćom možemo manipulisati svojim fotografijama, a time i cjelokupnoj slici svoga života, nekako se čini da svaki korisnik društvenih mreža vodi jedan besprijekoran život pun zabave i uzbuđenja.

Ipak, ne dajte se zavarati, jer se svi mi bar jednim dijelom predstavljamo nešto boljima no što mi to zapravo jesmo.

Izgled
Možda je riječ i o najsitnijim promjenama, ali većinu profila krase nešto bjelji osmjesi, besprijekorna koža, sjajne oči, a možda i koja kila manje. Ne, to nije ništa čudno ni strašno, posebno zato što to radimo svi mi, ali činjenica je da svojim savršenim fotografijama „lažete“ svakome ko vas odluči potražiti na jednoj od društvenih mreža jer to nije vaša prava fotografija.

Veze
Na Instagramu ili Fejsbuku ljubavne iskre ne prestaju, a svaki je dan prava mala bajka. Još uvijek očekujemo hrabri par koji će na svoj profil redovno objavljivati svoje rasprave o spuštanju WC šolje ili kao profilnu fotografiju staviti nesređenu jutarnju fotku u kućnim ogrtačima. Naravno, ničija veza nije savršena, ali to ne znači da to svih naših petstotinjak „prijatelja“ mora znati. Psst.

Izlasci
Tvoji internet prijatelji imaju toliko uzbudljiv život da se ponekad pitaš žive li to oni ovdje ili su se preselili na Ibicu. Niz fotografija sa zabava, događaja, koncerata, putovanja u prirodu ili finih restorana, svakodnevno ukrašavaju vaš (ili tuđi) „zid“, ali to ne mora značiti da se ludo provodite u svakom trenutku.

Jedna fotka „ludog provoda“, koja je osvanula na internetu dan nakon, ne znači da to veče niste požalili što se izašli i razmišljali o tome kako bi možda bilo bolje da ste izlazak zamijenili s druženjem uz dobru knjigu u svom udobnom krevetu.

Putovanja
Svi volimo one divne fotke tvojih prijatelja koji se sunčaju na nekoj predivnoj egzotičnoj plaži ili uživaju na krstarenju u Francuskoj Polineziji. Život ponekad nije fer zar ne? Ali, šta je sa svim onim fotkama koje nisu završile na internetu?

Činjenica je da se, negdje i nekako, usred putovanja možda izgubio prtljag, na aerodromu čekalo satima, let bio neugodan, a smještaj daleko gori od one privlačne sobice s reklamnih fotografija. Ne, to putovanje vjerovatno nije bilo idilično kao što se čini, ali smo se jako potrudili da to niko ne sazna.

Teretana
Slike u ogledalu s podignutom majicom ili bočicom vode (ili, za one malo nadobudnije, nekim najnovijim proteinskim napitkom) u teretani, na društvenim su mrežama postale pravi hit. Cilj ove fotografije baš i nije motivisati ljude na zdrav život iako se to tako može činiti, ali stavimo li na fotku neku dobru motivacijsku rečenicu, niko neće primijetiti da samo suptilno želimo svijetu pokazati svoju zavidnu liniju i možda steći pokojeg obožavaoca.

Ipak, nadamo se da u teretani u pauzama između svojih selfija, odradite i pokoju minuticu treninga, piše Cosmopolitan.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!