Tompson ipak održava “prigodni koncert” povodom “Oluje”

77

Hrvatsko Ministarstvo ratnih veterana potvrdilo je da će 5. avgusta u Slunju biti “sufinansijer” koncerta pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po veličanju ustaštva, povodom 22. godišnjice “Oluje”, vojne akcije proterivanja Srba iz Hrvatske.

Kako prenosi Hina, to ministarstvo se oglasilo saopštenjem za javnost “povodom učestalih medijskih napisa kako Ministarstvo hrvatskih branitelja (su)finansira koncert Marka Perkovića Tompsona u Slunju na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. avgusta 2017. godine”.

U saopštenju je navedeno da ministarstvo “zajedno sa gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj u kojima se proslava organizuje, a na osnovu molbi udruženja hrvatskih branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, svake godine sufinansira troškove tehničke podrške u organizaciji proslave ovog izuzetno značajnog datuma u novijoj hrvatskoj istoriji”.

Ministarstvo je navelo da je “jedan od gradova u kojima se ove godine organizuje proslava i grad Slunj, gde će se 5. avgusta održavati niz prigodnih programa i aktivnosti”, uključujući i “prigodne večernje koncerte”.

Organizacioni odbor proslave “Oluje” iz 1995, koja se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (ratnih veterana), objavio je u petak program obeležavanja 22. godišnjice 4. i 5. avgusta u Kninu.

Hina je navela da će se 5. avgusta “na kninskoj tvrđavi prisutnima i javnosti obratiti predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Јandroković, a uveče će na Trgu domoljubni koncert održati Prljavo kazalište”.

Po pravilu proteklih godina koncert je u Kninu držao upravo Tompson.

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je juče da smatra da je “Hrvatska ove godine oko obeležavanja vojne akcije ‘Oluje’ spustila loptu, i to iz tri razloga”, od kojih je prvi taj što je “Srbija dobila snažnu potporu nemačke kancelarke (Angele Merkel)”.

“To je šokiralo neke u Hrvatskoj koji nemačku podršku podrazumevaju”, kazao je Puhovski u izjavi za “Radio Slobodna Evropa”.

On je dodao da je, po njemu, drugi razlog to što je “vladajuća koalicija u Hrvatskoj stalno na rubu pucanja i neki delovi te koalicije ne bi mogli da podnesu stalna zaoštravanja”, dok je “treći razlog iznenađujući obrt u Kninu”.

“Tamo je gradonačelnik postao Marko Јelić, jedan nezavisni kandidat, koji je pre bio HDZ-ovac, ali se sada na neki način otreznio od te pozicije, i on zastupa razumna, čak se može reći i dosta pomirljiva stanovišta, za razliku od ranijeg vođstva grada. To je sve kao pozitivnu posledicu imalo to da je hrvatsko vođstvo odlučilo da smiri tenzije”, rekao je hrvatski analitičar.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta se međutim ne slaže se hrvatskim analitičarem i smatra da će Hrvatska i ove godine obilježavati zločinačku akciju “Oluja” na isti način kao i prethodnih godina.

On kaže da će se u Kninu 5. avgusta i ove godine u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, prije svega, obilježavati protjerivanje preko 220.000 Srba i govoriti da je Oluja” bila tobože politički opravdana, etički čista i vojnički briljatno izvedena oslobodilačka akcija, kao i da je uzrok rata bila velikosrpska agresija, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!