Venecuela na ivici građanskog rata, deset mrtvih

92

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobjedu na izborima za ustavotvornu skupštinu.

Izborna komisija je saopštila da je izlaznost građana bila 41,5 procenata, dok opozicija navodi da je ona iznosila samo 12 odsto.

– To je najveća pobjeda, koju je revolucija ostvarila u svojoj 18-godišnjoj istoriji – rekao je Maduro.

Glasači su birali 545 članova ustanotvnorne skupštine čije formiranje je zatražio predsjednik Venecuele.

Opozicione snage se već mjesecima protive tom prijedlogu i smatraju da će Maduro tako samo ojačati diktaturu.

Tokom glasanja demonstranti su se sukobljavali sa bezbjednosnim snagama, dok je veliki broj građana bojkotovao glasanje. Prema navodima vlasti, tokom sukoba život je izgubilo 10 osoba, zbog čega je jučerašnji dan bio najsmrtonosniji od kada su u aprilu počeli protesti u zemlji.

Maduro, koji je među mnogim Venecuelancima nepopularan zbog ekonomskog kolapsa tokom četiri godine koliko je proveo na vlasti, insistirao je na jučerašnjem glasanju kako bi se oformila skupština koja bi imala široka ovlašćenja, uprkos prijetnji američkim sankcijama.

Kritičari upozoravaju da bi ta skupština omogućila Maduru da raspusti kongres kojim upravlja opozicija, da odloži buduće izbore i izmijeni izborna pravila kako bi spriječio da socijalisti budu sklonjeni s vlasti u ovoj nekada prosperitetnoj zemlji članici OPEK-a, navodi Rojters.

Aerička ambasadorka u UN Niki Hejli poručila je da su ti “još jedan korak ka diktaturi” i da SAD “neće prihvatiti nezakonitu vladu” u Karakasu.

Rojters navodi da je ovo bio prvi zvanični odgovor iz Vašingtona na jučerašnje glasanje.

SAD i Velika Britanija razmatraju i sankcije u vezi nafte protiv Venecuele, što će danas biti saopšeno. Ova zemlja je treći izvoznik nafte u SAD, pored Kanade i Saudijske Arabije. Strahuje se da je Venecuela napravila korak ka građanskom ratu, javlja Tanjug.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!