Željeznice RS poslovale s gubitkom od šest miliona KM

82

Željeznice Republike Srpske (RS) su prvo polugodište završile sa šest miliona KM gubitka.

Novim milionskim gubicima povećan je akumilirani gubitak tog javnog preduzeća na 89 miliona KM.

U polugodišnjem finansijskom izvještaju za 2017. godinu, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da su ukupni prihodi bili 32 miliona, a rashodi 38 miliona.

U Željeznicama RS radi 3.045 radnika.

Uprava preduzeća je ranije saopštila da rade na planu restrukturiranja, za koji bi u septembru podršku trebalo da da Svjetska banka.

Po riječima ministra saobraćaja i veza RS Neđe Trninića, vlasničko restrukturiranje podrazumijeva konverziju duga Željeznica od 130 miliona KM prema Vladi po osnovu ino-kredita u kapital, nakon čega bi RS mogla pristupiti otkupu akcija manjinskih akcionara.

Finansijsko restrukturisanje podrazumijeva izmirenje svih zaostalih obaveza prema radnicima za prevoz, topli obrok i regres, kao i izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi za poreze i doprinose, a organizaciono restrukturiranje upravljački i računovodstveno razdvajanje poslova operacija i infrastrukture, formiranje profitnih centara i dovođenje broja zaposlenih na optimalan nivo potreban za funkcioniranje željezničkog sistema, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!