Borenović: Ustav ne poznaje “bosanski jezik”

484

Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Branislav Borenović naglasio je da je Ustav Republike Srpske vrhovni dokument koji ne poznaje odrednicu “bosanski jezik”, već samo jezik bošnjačkog naroda.

“Razumijem i Ministarstvo prosvjete i kulture, koje je po tom pitanju dalo svoj stav u skladu sa Ustavom. Bojim se da je pitanje jezika previše ispolitizovano”, rekao je Borenović novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa šefom Misije OEBS-a u BiH Džonatanom Murom.

On smatra da pitanje jezika treba odmaći od politike i da njime treba da se bave ustavni eksperti.

Borenović je izrazio nezadovoljstvo što je Srbima koji su se vratili u Sanski Most i ove godine uskraćeno da obilježavaju datume koji su bili obilježavani 245 godina, kao što je Grmečka korida.

On je napomenuo da je tokom današnjeg sastanka bilo riječi i o javnom servisu Republike Srpske i njegovom odnosu prema objektivnom i profesionalnom izvještavanju, gdje bi svi trebalo da imaju jednake mogućnosti da predstave svoj rad.

“Tokom sastanka izrazili smo i zabrinutost za izborni proces koji nas čeka za nešto više od godinu dana, jer mislimo da postoji mnogo osnova da se popravi i izmijeni Izborni zakon BiH političkim i tehničkim odlukama koje mogu značajno popraviti izborni proces da bi izbori bili fer”, rekao je Borenović.

On je ocijenio da je Mur, čiji se mandat u BiH završava za mjesec dana, bio veoma privržen poslu koji je radio u BiH.

Komentarišući jučerašnje otvoreno pismo potpredsjednika Srpske demokratske stranke /SDS/ Nedeljka Glamočaka ministru pravde Antonu Kasipoviću, u kojem traži da podnese ostavku na tu funkciju, Borenović je rekao da razumije stav SDS-a, jer, kako je naveo, u pravosuđu Srpske postoje mnogi problemi.

“Riječ je o dijelu društva koje je dalo najlošije rezultate i potpuno smo nezadovoljni stanjem u pravosuđu Republike Srpske. Tužilaštvo kao da i ne postoji, ništa ne radi dok se nižu brojne afere. Mi smo objavili 150 afera koje su koštale Srpsku više od tri milijarde KM”, dodao je Borenović.

On je naveo da je PDP podnio nekoliko ozbiljnih krivičnih prijava, podsjećajući da su juče podnijeli jednu protiv “Protivgradne preventive”, koja košta Srpsku 26 miliona KM, a nisu dobili nijedan epilog.

Borenović je podsjetio da je i zamjenika pravobranioca izabrala vladajuća koalicija, te istakao da bi potpisao zahtjev za smjenu Kasipovića, ali i cijele Vlade.

Komentarišući povlačenje predstavnika SNSD-a iz komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH, Borenović je dodao da je “riječ o bespotrebnoj frustraciji SNSD-a”, te ponovio da je to na štetu Republike Srpske.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur smatra da su bošnjačka djeca u Srpskoj diskriminisana, jer im se u školske knjižice upisuje jezik bošnjačkog naroda.

“Bošnjaci imaju pravo da kažu da se njihov jezik zove bosanski. Godinama, decenijama, bila je praksa da se jezik bošnjačkog naroda zove bosanski jezik. U Franjevačkom manastiru u Fojnici imaju rječnik bosanskog jezika iz 18. vijeka”, tvrdi Mur.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li se izbor delegata za Dom naroda treba vršiti po popisu iz 1991. godine ili 2013. godine, Mur je rekao da se mora promijeniti zakon, ali samo kompromisom i to što prije, jer su sljedeći izbori za godinu dana.

“Ne znam kakvo će biti rješenje, ali sam rekao više puta da nema odgađanja izbora”, poručio je Mur, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!