Moderni talgo voz od Banjaluke do Sarajeva “juri” 47 km/h

1954

Uprkos velikoj medijskoj pompi i za naše prilike futurističkom izgledu, “BH voz”, koji će od danas povezivati Sarajevo, Banjaluku i Tuzlu, tri najveća grada u BiH, daleko je od evropskih željezničkih standarda, pogotovo kad je u pitanju brzina putovanja.

Savremeni nagibni vozovi mogu razviti brzinu do 160 kilometara na sat, ali “BH vozu” to neće biti od velike koristi, jer će saobraćati zastarjelim prugama, koje ne mogu podnijeti brzinu veću od 60 kilometara na sat, dok na pojedinim dionicama vozovi moraju usporiti i na 30 na sat. Tako će i talgo vožnja od Banjaluke do Sarajeva, po voznom redu, trajati više od četiri i po sata, pa će prosječna brzina “BH voza” biti oko 47 kilometara na čas.

Premijerno do Tuzle

Ovaj voz će saobraćati na osnovu nedavno postignutog sporazuma dva entitetska željeznička preduzeća.

– Saobraćaće voz Željeznica Federacije BiH, jer Željeznice RS nemaju talgo vozove. Do sada je u RS talgo voz saobraćao na liniji Banjaluka – Doboj, a ta će linija od danas biti produžena do Sarajeva – objašnjava potrparolka Železnica RS Nada Savić Stevanović.

Novost je i talgo voz iz Banjaluke za Tuzlu, kojim se posebno pohvalilo direktor Željeznica FBiH Enis Džafić, jer je, kako tvrdi, ovo “prvi put da su Tuzla i Banjaluka povezane željezničkim putničkim saobraćajem”. Ipak, u ŽRS podsjećaju da nije u pitanju direktni voz, kako se vjeruje u javnosti.

– Putnici će, kao i do sada, morati da presjedaju u Doboju, ali po novom redu vožnje imaće vezu bez čekanja – kaže Nada Savić Stevanović.

Iz Željeznica RS i FBiH najavljuju i revitalizaciju Unske pruge, jedne od najstarijih željezničkih saobraćajnica na Balkanu, koja, preko Bihaća i Knina, povezuje sjever BiH i Krajinu sa Jadranom. Ova pruga je već 16 godina zapuštena i zakorovljena, a od 2010. i zatvorena.

Popusti za novinare i penzionere

Cijene karata u novim talgo vozovima biće iste kao i dosadašnje cijene za brze vozove.

Tako će karta na liniji Banjaluka – Sarajevo, u jednom pravcu, uz rezervaciju, koštati 26 KM, a povratna 41 KM, dok je na relaciji Banjaluka – Doboj 12,40 KM u jednom pravcu, te 18 KM povratna.

Studenati, novinari, penzioneri i putnici stariji od 60 godina mogu ostvariti popust od 30 odsto, za djecu od 4 do 12 godina karte su u pola cijene, a za djecu do 4 godine vožnja je besplatna.

Iz Sarajeva za Banjaluku voz kreće danas u 15.39, sa projektovanim vremenom dolaska u 20.31.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!