“Novosti”: Albanci spremaju sukob Makedonije i Srbije

522

Srpske obavještajne službe dobile su upozorenje da postoji ozbiljna opasnost od planskog izazivanja napetosti između Srbije i Makedonije, u koju bi bili uključeni Albanci i dio vlasti u Skoplju, pišu “Večernje novosti”.

Saznanja srpskih operativaca s terena imaju i pojedini najviši državni funkcioneri Makedonije, navodi list.

Prema saznanjima beogradskog dnevnika, plan je da se dobro naoružane grupe Albanaca ubace u graničnu zonu Srbije i Makedonije, obučene u uniforme srpskih vojnih ili policijskih jedinica.

Njihov zadatak bio bi da na nepristupačnim dijelovima teritorije pređu makedonsku granicu i obave izviđanje teritorije, navode “Novosti”, pozivajući se na saznanja operativaca s terena.

Ti operativci su rekli da je dalje plan da se sačeka da ti navodni “uljezi” u srpskim uniformama budu snimljeni.

To bi odmah dovelo do tenzija u kojima bi Srbija bila optužena za kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije, jer bi se to tumačilo kao da Srbija pokušava da organizuje neku oružanu pobunu u Makedoniji.

Nakon toga bi zvanični Beograd bio optužen da ima pretenzije na teritoriju susjedne države i da želi da pocijepa teritoriju Makedonije.

Drugi dio plana, navodi list, trebalo bi da se odigra preko montirane špijunske afere, koja bi započela “spektakularnim hapšenjem” izmišljene mreže srpskih agenata u Makedoniji.

To bi podrazumijevalo da se uhapse penzionisani pripadnici Državne bezbjednosti i Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ Srbije, koji žive u Makedoniji i uglavnom su slabijeg imovinskog statusa.

“Cilj je stvaranje konfuzije i tenzija koje bi se na kraju prelile i na Kosovo”, tvrdi dobro obaviješteni izvor “Novosti”.

List ocjenjuje da ovaj scenario baca sjenku na nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je rekao da su u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem riješene sve nesuglasice između dvije zemlje.

Međutim, bezbjednosne informacije ukazuju da je sve to samo privid normalizacije odnosa jer vlasti u Skoplju imaju interes da otvore novi paket optužbi na račun Srbije.

“Iza svega stoji albanski pritisak na novu makedonsku vladu, a lista njihovih očekivanja posebno dobija na značaju ako se uzme u obzir da je Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu”, navodi list.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!