Cvijanović: Realno povećanje penzija od 3%, a naredne godine još 2%

948

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Tesliću da razumije potrebe i zahtjeve penzionera za povećanje penzija, ali da trenutno povećanje ne može biti veće od tri odsto, s obzirom na budžetske obaveze.

Cvijanovićeva je naglasila da će se ići na povećanje od tri odsto od oktobarske penzije, a sa dodatnim dva odsto od februra ili marta naredne godine.

Ona je dodala da za penzionera povećanje od tri odsto nije dovoljno, ali da za budžet to predstavlja dodatnih 30 miliona KM.

Premijer Srpske je podsjetila da su u prethodnom periodu penzije povećane za 11,5 odsto, te da je i to bio proces u više koraka.

“Razumijem potrebe i zahtjeve penzionera, ali govorim sa aspekta očuvanja budžeta. Ne možemo da ulazimo u jednu dinamiku plaćanja koja bi bila problematična sa aspekta nekih drugih korisnika”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da zahtjev penzionera za povećenje penzija od pet odsto nije nov, te da se Vlada rukovodi zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske kojim je predviđeno povećanje penzija od tri do pet odsto.

“Rekla sam da ćemo doći do cilja od pet odsto, nakon što smo već povećali penzije za 11,5 odsto”, istakla je premijer Srpske.

Ona je ponovila da se povećanje penzija radi na racionalan način, s obzirom na trenutne i buduće obaveze budžeta, ali da bi lično voljela da penzije budu i dvostruko veće.

Cvijanovićeva je zaključila da su potrebne intervencije i veliki zahvati u okviru penzionog sistema, čime se Vlada i bavi, ali da je za to Vladi potrebna i podrška ostalih, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!