Cvijanović: Vlada se ne bavi zatvaranjem škola, već izvršava zakonske obaveze

1688

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su se škole u Srpskoj gasile jer je odlazila populacija i nije bilo učenika, te napomenula da je zakonom propisano koliko učenika ili odjeljenja mora da postoji da bi postojala škola ili područno odjeljenje.

Ona je poručila da se Vlada ne bavi zatvaranjem škola, već izvršava ono što je njena zakonska obaveza.

.
“Imamo situaciju da u višim razredima, od šestog do devetog, zbog troje ili četvero učenika dolazi osam ili devet nastavnika”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Tesliću, komentarišući najavu Udruženja građana “Restart Srpska” da će organizovati proteste u Banjaluci pod nazivom “Zatvori škole, kupi ‘Audi” zbog odluke o zatvaranju 15 škola u Srpskoj.

Prema njenim riječima, gospodin koji krene u proteste zbog zatvaranja škola mora dobro da razmisli da li je normalno i humano da u jednom selu radi jedna učiteljica sa jednim učenikom.

Cvijanovićeva je istakla da Vlada već odavno “radi različitu tehniku i kombinatoriku”, da su čak negdje uvedena i kombinovana odjeljenja da bi se očuvala nastava u određenim seoskim sredinama.

Govoreći o kupovini automobila za potrebe Vlade, Cvijanovićeva je podsjetila da postoji odluka da oni automobli koji su kupljeni prije 2010. godine ulaze u redovnu zamjenu, kao i na mnogim drugim mjestima.

“Ne treba banalizovati priču kako je neki ministar ili predsjednik Vlade kupio auto, a da se pri tome izostavi da se predsjednik Vlade vozio u autu starom deset godina i da je treći presjednik koji se vozio u tom autu i da mu se taj auto nije mogao upaliti usred Beograda”, dodala je Cavijanovićeva.

Udruženje građana “Restart Srpska” najavilo je za utorak, 8. avgusta, proteste u Banjaluci pod nazivom “Zatvori škole, kupi ‘Audi” ispred stadiona Fudbalskog kluba /FK/ “Borac”, nedaleko od sjedišta Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Kao razlog navode to što je Ministarstvo 2016. godine “probilo budžet Srpske za 10,7 miliona KM, nakon čega je resorni ministar Dane Malešević donio odluku da zatvori 15 škola u Srpskoj, da bi nedugo nakon toga, kupio auto vrijedno gotovo 120.000 KM”.

Protest organizuju u saradnji sa odbornicima u Skupštini Grada Banjaluka Sašom Lazićem-Medom i Draškom Stanivukovićem, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!