Presušuju i izvorišta u banjalučkim prigradskim naseljima

331

Izvorišta vode na seoskim područjima uskoro bi mogla presušiti ako bude nastavljena nekontrolisana potrošnja, jer je u njima sve manje dragocjene tečnosti.

To tvrde u Centru za razvoj poljoprivrede i sela i napominju da bi najavljene tropske vrućine narednih dana mogle povećati potrebe stanovništva za vodom, zbog čega bi nestašice mogle biti još veće.

– Kapacitet vrela je sve manji, a potrošnja vode je i dalje od tri do pet puta veća od prosjeka. Narednih deset dana su najavljene visoke temperature, što znači još veću potrošnju. Ne želim da plašim stanovništvo. Ne vjerujem da će ijedan sistem u potpunosti presušiti, ali bi ona područja u kojima je dolazilo do povremenih nestašica u narednom periodu i duže mogla biti bez vode. Spas može doći samo u vidu padavina – objasnio je v.d. direktora Centra Draško Ilić.

Kaže da se ti problemi očekuju u mjesnim zajednicama u kojim je i do sada bilo ugroženo snabdijevanje vodom: Rekavicama, Donjim Kolima, Ljubačevu, Javoranima, Memićima, Potkozarju, Piskavici i Bronzanom Majdanu.

– Zbog prevelike potrošnje u tim područjima u prethodnom periodu pokušali smo kroz restrikcije uvesti red, ali to jednostavno nije bilo moguće. Trenutno isporučujemo onoliko vode koliko ima u sistemu. Ti dijelovi nisu u potpunosti bez vode, ali ona povremeno dolazi i nestaje – kazao je Ilić.

Dodao je da je o ovome obavijestio i Civilnu zaštitu koja bi u slučaju potrebe trebalo da dovozi vodu u cisternama.

– Mještani mogu da se obrate svojim mjesnim zajednicama sa zahtjevom da im bude dopremljena cisterna – naveo je Ilić.

Šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun naglasio je da i vatrogasci u slučaju vanredne situacije mogu cisternama isporučivati vodu ugroženim selima.

– Od 26. juna redovno isporučujemo vodu u područja koja nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu. Do sada smo imali manji broj zahtjeva sa Manjače nego iz drugih dijelova, ali u avgustu očekujemo povećanje zahtjeva iz tog kraja – kazao je Ćućun.

Dodao je da su angažovane dvije firme za taj posao “Eko euro tim” odvozi vodu na plato Manjače, odnosno Karanovac, Rekavice, Jagare, Krupu na Vrbasu te Bočac.

– Preduzeće “Vodovod” pokriva ostatak grada gdje smo u prethodnom periodu imali više problema – kazao je Ćućun.

Kazao je da je gradonačelnik Igor Radojičić odlučio da obezbijedi dodatnih 20.000 KM za prevoz vode ugroženim mjesnim zajednicama.

Održavanje sistema

Draško Ilić je rekao da se ne može pojačati izdašnost izvorišta.

– Možemo voditi računa o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, da isporučimo onoliko koliko ima u sistemu te da ga održavamo – naveo je Ilić i dodao da je danonoćno 20 radnika Centra za selo na terenu i popravlja kvarove.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!