SAD uvele sankcije Maduru, on ih ismijao

361

SAD su označile predsjednika Venecuele Nikolasa Madura kao diktatora koji predstavlja opasnost po demokratiju Venecuele i uvele sankcije kojima se zamrzava bilo koja njegova imovina koju bi mogao da ima u SAD.

– Nedjeljni nelegitimni izbori potvrdili su da je Maduro diktator koji zanemaruje volju naroda Venecuele. Sankcionisanjem Madura, SAD objašnjavaju naše protivljenje politikama njegovog režima i našu podršku narodu Venecuele koji želi da se vrati potpuna i prosperitetna demokratija – saopštio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Kako se navodi, jedna od mjera su zamrzavanje imovine Madura u SAD, kao i zabrana predstavnicima SAD da pregovaraju sa njim.

– Pod Madurom, Vlada Venecuele namjerno i ponovo krši prava građana korišćenjem sile, represije i kriminalizacijom demonstracija. Pod njegovom upravom, režimske bezbjednosne snage sistemski potiskuju i kriminalizuju opozicione stranke kroz arbitražni pritvor, vojno gonjenje civila i pretjeranu upotrebu sile protiv demonstranata – navodi se u saopštenju.

Komentarišući američke sankcije, Maduro se osvrnuo na pobjedu predsjednika SAD Donalda Trampa osvajanjem većeg broja elektorskih glasova, ali manjeg broja apsolutnih glasova na izborima u novembru.

– Ne primam naređenja ni od kakvog carstva. Zadrži svoje sankcije, Donalde Trampu – rekao je Maduro na skupu svojih pristalica, koji je prenosila državna televizija.

On je izjavio da je u Americi moguće postati predsjednik iako ste dobili tri miliona glasova manje od svog protivnika.

– Kakva veličanstvena demokratija – rekao je on i dobio veliki aplauz.

Maduro je rekao da su sankcije odraz Trampovog “očaja i mržnje” prema socijalističkoj vlasti u Venecueli.

Države od Španije i Kanade do Argentine i Perua pridružile su se Vašingtonu u osuđivanju izbora, koje je bojkotovala opozicija u Venecueli.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson upozorio je da se Venecuela nalazi na ivici katastrofe.

Kuba je pak stala na stranu Madura i osudila, kako je ocijenila, međunarodnu zavjeru kojom upravlja Vašington radi ućutkivanja glasa venecuelanskog naroda.

Na nedjeljnim izborima za Ustavotvornu skupštinu, promijenjeno je zakonodavno tijelo – Narodna skupština koja je pod kontrolom opozicionih stranaka, čime je najveća moć prešla u ruke Madurovih socijalista, a najmanje desetoro ljudi poginulo je tokom protesta za vrijeme glasanja.

Uhapšena dva opoziciona lidera

Agenti bezbjednosne službe Venecuele odveli su dvojicu glavnih opozicionih lidera Leopolda Lopesa i Antonija Ledesmu, koji su već bili u kućnom pritvoru, saopštile su juče njihove porodice. Lopes i Ledesma su prošle sedmice pozvali svoje pristalice da bojkotuju izbore za članove ustavotvorne skupštine, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!