Zvizdić: Put evropskih integracija nema alternativu

525

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je danas u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje da je BiH nedvosmisleno opredijeljena da ide putem evroatlanskih integracija, te u tom smislu ne postoji alternativa.

Obraćajući se na Radnoj sesiji šefova delegacija, Zvizdić je rekao da BiH cijeni svaku priliku koja omogućava dalje unapređenje saradnje među zemljama u regionu i naglasio da saradnja u okviru Američko-jadranske povelje predstavlja značajnu priliku za razmjenu mišljenja o vitalnim pitanjima koja se odnose na region i šire, te za učvršćivanje međusobnih odnosa i jačanja saradnje.
Zvizdić je istakao da se BiH zalaže za trajni mir, stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je informisao šefove delegacija o napretku koji je BiH ostvarila od 2015. godine u procesu evroatlantskih integracija, istakavši da je prošla godina bila jedna od najuspješnijih godina za evropski put BiH, što je rezultiralo predajom aplikacije za članstvo u EU.

Zvizdić je rekao da su sticanje statusa kandidata tokom 2018. godine za članstvo u EU, kao i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO-u, jedini garanti koji vode ka prijeko potrebnoj stabilizaciji i ekonomskih i društvenih prilika, a samim time i unapređenja životnog standarda građana, privlačenja investicija, unapređenja ekonomskog rasta i kreiranja novih radnih mjesta.

On je dodao da je prijem Crne Gore u NATO dokaz realnosti politike “Otvorenih vrata”, ocijenivši da je to za BiH veoma važno jer perspektiva članstva u NATO-u i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost kompletnog zapadnog Balkana.

Zvizdić je izrazio nadu da će i ostale članice Američko-jadranske povelje, BiH i Makedonija, u najskorije vrijeme doći u priliku da unaprijede nivo odnosa sa Alijansom, navodeći da je politika “Otvorenih vrata” NATO-a posebno važna za BiH u današnjim okolnostima, kada je zemlja, kao i cijeli region, “pod snažnim uticajem drugih interesa i moći”.

Zvizdić je napomenuo da u BiH trenutno postoji politički konsenzus za aktivaciju MAP-a i izrazio odlučnost za nastavak procesa registracije nepokretne vojne imovine, kako bi BiH što prije došla u priliku da otvori novo poglavlje u odnosima sa saveznicima.

On je govorio i o borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma, informišući okupljene o preduzetim mjerama za borbu protiv ove globalne pošasti kroz kreiranje strategija i akcionih planova za borbu protiv terorizma, kao i izmjene Krivičnog zakona kojima se sankcioniše odlazak državljana BiH na strana ratišta.

Zvizdić je napomenuo da u BiH u toku ove godine nije zabilježen nijedan odlazak na strana ratišta, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!