Dačić: Za region ključan odnos Srbije, Hrvatske i BiH

787

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nada se da će Hrvati shvatiti da je za region ključan odnos između Srbije i Hrvatske, uključujući i BiH.

“Zato treba uložiti maksimum napora da nađemo neke zajedničke dodirne tačke, jer je u našim odnosima previše iracionalnog. Previše je sa njihove strane potrebe za relativizovanjem određenih stvari iz istorije, kako bi opravdali neke postupke, za čim nema nikakve potrebe”, rekao je Dačić.

Dačić je za Televiziju “Pink” ocijenio da se ne može stalno gledati u prošlost, već treba tražiti zajedničke dodirne tačke, bez obzira na ono šta se desilo u prošlosti.

On je ponovio da “mali ekonomski rat” Hrvatske sa povećavanjem taksi za srpsko voće i povrće, koji dolazi u trenutku kada se obilježava hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja”, pokazuje da se jedna antisrpska kampanja pretvara u konstantu.

“To se ne dešava samo pred izbore, nego se pretvara u konstantu. To je sindrom malih razlika, a velikih sukoba”, rekao je Dačić.

On je dodao da nema odgovora iz Zagreba na njegov poziv da hrvatska Vlada preispita svoju odluku o sufinansiranju nastupa pjevača ustaških pjesama Marka Perkovića Tompsona na obilježavanju “Oluje”.

Dačić je ocijenio da je došlo do određenih pomaka u srpsko-hrvatskim odnosima u smislu da su se desili neki događaji koji bi mogli da podstaknu da počne da se priča o budućnosti, a ne samo o prošlosti, s obzirom na verbalnu spremnost zvaničnika za razvoj dobrosujedskih odnosa.

“Sve su to dobre pretpostavke za razvoj naših odnosa, ali se postavlja pitanje da li se to zaista želi ozbiljno”, rekao je Dačić.

On je naveo da je “šlag na tortu” obilježavanje “Oluje” u Hrvatskoj, u kojem učestvuje pjevač ustaških pjesama Tompson, koji nastupa u Slunju u danima kada se obilježava 75 godina od ustaškog pokolja, kada je 500 Srba, od čega oko 150 djece, spaljeno u lokalnoj crkvi.

“Oni se time rugaju Srbiji, u smislu da im je sve dozvoljeno, jer su član EU. To sigurno nisu evorpske vrednosti, Evropa se borila protiv fašističke ideologije i ideologije koju izražava ustaški režim. Nagradno je pitanje zašto EU ne reaguje na sve to? Sigurno zbog dvostrukih standarda”, rekao je Dačić.

On je naglasio da bi Srbija i Hrvatska teško mogle da napišu zajednički udžbenik iz istorije zbog različitih pogleda na neka istorijska zbivanja poput “Oluje”, koja za Srbe predstavlja veliki zločin.

Dačić: Srbi nisu “posljednji Mohikanci” koji žale za Јugoslavijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se varaju oni koji misle da su Srbi “posljednji Mohikanci” koji žale za Јugoslavijom, koja je bila najveća greška i tragedija srpskog naroda, i najavio da će sljedeće godine organizovati konferenciju o tome gdje je Srbija 2018. godine u odnosu na 1918. godinu, šta je izgubila, a šta dobila.

“Tada smo, umesto pobjedničke sile, Srbije iz Prvog svetskog rata, stvorili Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, gdje smo ratovali da bi se oslobodio Bled, Bohinj, Istra, da bi 2018. godine izgubili sve za šta smo se borili u tom ratu”, rekao je Dačić za Televiziju “Pink”.

On je istakao da Srbija neće novu Јugoslaviju i da Srbi nema šta da žale za Јugoslavijom, nego za izgubljenim srpskim žrtvama koje su pale za tu Јugoslaviju.

“Nemam ništa protiv, to je lijepa ideja, ali prvo da se odredimo šta je Srbija, šta je srpsko, pa da onda raspravljamo dalje o državnim modalitetima. Ali, to ne sme niko da kaže. Јa ću da organizujem kao ministar spoljnih poslova konferenciju sljedeće godine na temu – gdje je Srbija 2018. godine u odnosu na 1918. godinu”, rekao je Dačić.

Dačić je napomenuo da se Srbija, kada je krenula u Prvi svjetski rat, opredijelila za stvaranje Јugoslavije, odnosno da je ratni cilj Srbije bio stvaranje Јugoslavije.

“Englezi kada su to čuli, oni su poludjeli, oni su nudili Srbiji da postoji Srbija u granicama koje oni zovu `velika Srbija`. U granicama da dobije izlaz na more, da se ne bi stvarala Јugoslavija. A, šta smo mi na kraju dočekali? Da su svi oni koji su ginuli za to izgubili život zbog utopijske ideje”, rekao je Dačić, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!