Direktor Toplane: Za kradljivce toplotne energije ubuduće zatvor

581

Neovlašćena potrošnja toplotne energije po novom Krivični zakoniku RS tretira se kao krivično djelo, a ne kao do sada kao prekršaj.

Rekao je to v.d. direktora “Toplane” Mićo Milovanović i dodao da će počinioci ubuduće biti sankcionisani zatvorskom i novčanom kaznom.

– Ako vrijednost ukradene toplotne energije prelazi 10.000 KM, počinilac će dobiti kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanu kaznu, a ako prelazi 50.000 KM, kazna zatvora je od dvije do osam godina i novčana kazna – rekao je Milovanović.

Prema njegovim riječima, preduzeće dužnik može dobiti novčanu kaznu od 20.000 do 200.000 KM, a odgovorno lice u njemu do tri godine zatvora i novčanu kaznu.

– Raduje me da se od sad krađa toplotne energije tretira kao krivično djelo a ne prekršaj. Sumnjam da nije mali broj takvih potrošača u gradu a pogotovo onih koji su se isključili sa toplotne mreže i nelegalno prikopčali – dodao je Milovanović.

Naveo je da do sada u vezi s tim niša nisu mogli preduzeti.

– U prethodnom periodu smo podnijeli najmanje tri krivične prijave za krađu toplotne energije, gdje smo imali nepobitne dokaze. One su odbačene jer to nije bilo tretirano kao krivično djelo. Samo u jednom slučaju šteta po “Toplanu”  je bila  oko 15.000 KM – kazao je Milovanović.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!