Medvedev: Rusiji objavljen trgovinski rat, sankcije će trajati decenijama

87

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je da je potpis Donalda Trampa na novi zakon o sankcijama znači da je Rusiji objavljen pravi trgovinski rat.

Američki establišment je u potpunosti nadigrao Trampa koji ne želi nove sankcije, ali je morao da potpiše zakon, smatra Medvedev.

Medvedev ističe da Trampov potpis ima nekoliko direktnih posledica.

“Prvo, nade da se poboljšaju naši odnosi sa novom američkom administracijom su propale. Drugo, Rusiji je objavljen pravi trgovinski rat. Treće, Trampova administracija je pokazala punu nemoć predavši na najponizniji način izvršnu vlast Kongresu, što mijenja raspored snaga u političkim krugovima SAD”, napisao je Medvedev na Fejsbuku, prenosi Sputnjik.

Medvedev je upozorio da će nove američke sankcije Rusiji trajati decenijama.

“Režim sankcija je kodifikovan i trajaće decenijama, ako se ne desi čudo. Pritom, biće gori od ‘Džekson-Venik’ zakona jer ima sveobuhvatan karakter i ne može biti odložen specijalnim nalogom predsjednika bez dogovora sa Kongresom. Na ovaj način, odnosi između Rusije i SAD će biti krajnje napeti, bez obzira na sastav Kongresa ili ličnost predsednika”, istakao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, državama predstoji dugo razjašnjavanje odnosa u međunarodnim organima i sudovima, dalje jačanje međunarodne napetosti i odbijanja da se riješe najvažniji međunarodni problemi.

“Naučili smo to posljednjih godina u uslovima skoro zatvorenog finansijskog tržišta i straha stranih kreditora i investitora da ulažu u Rusiju zbog prijetnje sankcijama protiv trećih lica i država”, dodao je Medvedev.

Nova tema sankcija, dodao je, pokrenuta je prije svega kao još jedan način da se Tramp nauči pameti.

“Ispred nas su novi izazovi, čiji konačni cilj je njegova smjena s vlasti. Nesistemski igrač mora da bude uklonjen”, zaključio je Medvedev.

“Američki establišment je u potpunosti nadigrao Trampa koji ne želi nove sankcije, ali je morao da potpiše zakon”, ocijenio je Medvedev, jaljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!