Brnabić: Neshvatljivo da neko slavi etničko čišćenje

547

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija ne može da razumije da neko slavi operaciju hrvatske vojske i policije “Oluja” u kojoj je praktično etnički očišćena jedna zemlja.

Brnabićeva je navela da će i 22 godine od “Oluje” /u kojoj je ubijeno 2.000 ljudi, mahom civila, te sa vjekovnih ognjišta protjerano oko 200.000 Srba/, biti obilježene dostojanstveno, kao i ranije, prenose beogradski mediji.

“Mi ćemo kao Vlada danas odati počast svim žrtvama, i onima koji su izgubili život, ali i onima koji su izgubili domove i imovinu u Hrvatskoj”, rekla je Brnabićeva.

U novosadskom naselju Veternik danas će biti obilježene 22 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja”.

Akcija, u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO-a, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je 2.000 lica, mahom civila, dok je sa područja Like, Banije, Korduna, sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano oko 200.000 Srba sa vjekovnih ognjišta.

“Oluja” predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgusta 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!