Književnik Kolja Mićević ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade

1006

Književnik Kolja Mićević ovogodišnji je dobitnik Kočićeve nagrade za cjelokupno književno djelo, dok je nagrada “Zmijanjče” pripala učeniku osmog razreda Osnovne škole “Jovan Cvijić” iz Brezičana, Ani Mirjani Brdar.

Predsjednik žirija Stefan Tontić rekao je, na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je proglašen laureat za 2017. godinu, da žiri donoseći ovu odluku pod tim naročito podrazumijeva Mićevićev pjesnički i previodilački opus, te njegovu mahom esejističku prozu.

„Baveći se vrlo aktivno pisanjem i prevođenjem već više od 50 godina, Mićević je stvorio književni opus zavidnih dimenzija, ne samo po broju obajvljenih naslova nego i po raznovrsnosti zastupljenih žanrova“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Tontić je naveo da, osim jezika, Mićevića sa Kočićem povezuje i slobodarski duh, kao i to što se bavio Kočićevim djelom, ističući raznovrsnost i ljepotu piščevog jezika.

O Kočiću je nadahnuto pisao i o njegovoj književnosti držao predavanja studentima slavistike u Parizu. To je autor koji je nesumnjivo dostojan da bude ovjenčan Kočićevom nagradom – rekao je Tontić. On je dodao da time i grad Banja Luka vraća dio duga prema svom već znamenitom pjesniku i prevodiocu, muzikološkom piscu posebne vrste.

Kolja Mićević rođen je 1941. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je diplomirao na čuvenoj Katedri za svjetsku književnost. Počeo je još kao srednjoškolac da piše poeziju, čak i da prevodi sa francuskog jezika, koji će kasnije postati njegov drugi književni jezik.
Članovi žirija za Kočićevu nagradu bili su Ranko Pavlović i Miljko Šindić, a na raspisani konkurs stiglo je šest prijedloga, od kojih su u uži izbor, osim nagrađenog, ušli Stevka Kozić Preradović, Nenad Grujičić i Tihomir Levajac.

Žiri za nagradu „Zmijanjče“ radio je u sastavu: Ranko Preradović, predsjednik, Petar Đaković i Jovo Čulić, članovi. Za ovu nagradu stigli su radovi iz cijele Republike Srpske, a najviše je bila zastupljena poezija.
-Ova nagrada budi našu književnu budućnost još u osnovnim školama, što predstavlja njen veliki značaj – istakao je Preradović.

Osim povelja, nagrade su i novčane, tako da će laureatu nagrade  Petar Kočić pripasti i novčana nagrada u iznosu 3.000 KM, a nagrađenom za nagradu „Zmijanjče“ 500 KM.

Kočićeva nagrada, po prvi put ove godine, biće dodijeljena na svečanoj akademiji u Banskom dvoru (26. avgusta), dok će dobitnik besjedu govoriti na Kočićevom ognjištu, gdje će biti uručena i nagrada „Zmijanjče“.

Član Organizacionog odbora za proslavu manifestacije „52. Kočićev zbor“ i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je jedna od književnih manifestacija u obilježavanju Kočićevog zboga – okrugli sto „Kočić naš savremenik“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (25. avgusta).

-Svaki dan, počevši od 21. avgusta u Parku „Petar Kočić“ biće održavane manifestacije književnog karaktera, u okviru kojih će nastupiti mladi književnici. Po prvi put, biće organizovano i veče drame, u okviru kojeg će banjalučki glumci govoriti odlomke iz Kočićevih djela – zaključio je Bjelošević.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!