Košarac: Sa Izetbegovićem samo SDS nema problem

739

Narodna skupština RS treba da zatraži od srpskog člana Predsedništva BiH da povuče saglasnost za imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OBA BiH, a od srpskih kadrova u Savjetu ministara BiH da zatraže njegovu smjenu.

To za „EuroBlic“ kaže šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac govoreći o nezadovoljstvu radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i o zahtjevu da se na ovu temu na jesen izjasni i Narodna skupština RS.

– Na temelju svih saznanja koja imamo, tvrdim da nije nimalo naivna uloga Mehmedagića u ratu, njegova saradnja sa Alijom Izetbegovićem i sada sa Bakirom. Očigledno im ostvarivanje ciljeva omogućava popustljiva politika Saveza za promjene. Čiste su spekulacije da SNSD na ovaj način brani Nikolu Špirića zato što navodno postoje neki procesi koji su u toku. To samo govori da je politički imperativ pojedinaca iz SDS da blate ljude iz SNSD i njihove porodice. Parlamentarac nije organ koji donosi odluku da li je neko kršio zakon. Svjedoci smo da veoma često parlamentarci iz SDS, ne samo da kače metu ljudima oko vrata, nego im i presuđuju – kaže Košarac.

Hoće li povlačenje SNSD iz parlamentarnih komisija BiH ugroziti predstavljanje interesa RS?

To su spekulacije SDS i PDP iz razloga što su građani RS za tri godine uvidjeli kako SzP prodaje interese Srpske u institucijama BiH. Upravo takva politika je dovela RS u fazu stalne odbrane od politika SDA koja preko SDS smenjuje ljude koji su željeli da u skladu sa Ustavom i zakonima nadziru rad OBA. Rad u komisijama je besmislen jer SDA želi da upravlja njima i napada kadrove SNSD, koristeći slabosti SDS. Formalno, SDS slobodno može da popuni naša mjesta, izuzev ona koja pripadaju opoziciji. Kada je u pitanju konačno odlučivanje u Predstavničkom domu, SNSD će svaki put biti u odbrani interesa RS. Zakon koji nema podršku institucija RS za nas je neprihvatljiv.

U čemu je razlika koalcije SDS i SDA u odnosu na svojevremenu koaliciju SNSD i SDA?

Prije svega, odluke Saveta ministara BiH su štetne za RS. Svaka njihova naredna sjednica je nova opasnost za RS. Birajući između Srpske i Izetbegovića, SDS je izabrao Izetbegovića. Nikada se do sada nije dešavalo da, kada je napadnuta RS, ne možemo da sjednemo zajedno u institucijama RS ili u Sarajevu i definišemo model političke odbrane. U posljednje tri godine imali smo ignorisanje SDS, a za dan-dva su se odazivali na sastanke sa Izetbegovićem.

Predsjednik RS Milorad Dodik nazvao je OBA “neprijateljskom agencijom”. Da li su neprijatelji RS i Srbi koji rade u toj agenciji?

Mislim da menadžment OBA krši zakon. Nemoguće je da godinama ne informišu najviše zvaničnike RS o bezbjednosnim izazovima, da se bez saznanja Komisije za nadzor OBA šalju pisma PIK i OHR na način da se RS označi kao faktor destabilizacije BiH. To je besmisleno. Kada služba radi tako, logično je da se čuju stavovi koje pominjete i smatram ih istinitim i opravdanim. Što se tiče zaposlenih u OBA, imamo jako dobre kontakte s njima, to su naši prijatelji, komšije koji rade svoj posao.

Osnova sukoba SNSD i SzP u Sarajevu jeste oko toga ko štiti, a ko izdaje interese RS. Šta je interes Srpske u Sarajevu?

Mislim da ne treba koristiti institucije BiH za obračun sa RS, a to radi SDS, ne svi, već određena grupa ljudi koja očito ima zadatak da vodi specijalini rat protiv Srpske, da joj nanosi štetu. Nije prijatno sjediti u parlamentu kada SDS iznosi netačne informacije o funkcionisanju Srpske. Mi ne uživamo u sukobu sa SzP. Ponekad moramo da se branimo od nekulturnih i politički neartikulisanih stavova. Riječi koje se izgovaraju o RS sigurno ljude iz SDS vode na stub srama. S druge strane, samo SDS i SDA nemaju međusobnih problema, dok svi ostali u BiH imaju problem sa SDA – SBB, HDZ, SNSD.

Da li je interes građana RS povećanje akciza na gorivo?

Institucije RS smatraju da treba da budu vidljive u svim procesima u BiH, između ostalog i u evropskim integracijama, u donošenju zakona iz Reformske agende. Smatraju da ono što se obeća u Briselu treba ispuniti i ući odgovorno u procese koji možda mogli i da izazovu posljedice na lokalu. Očito je da to nije prošlo zbog problema u SDA ali i zbog SDS, koja je želela da na populizmu dobije određene poene. Koristili su se spekulacijama da će akcize ugroziti građane RS, a neće ih ugroziti to što su pristali da se pravi agrarni fond i ministarstvo poljoprivrede BiH i to što je Mirko Šarović predlagao da se „plavi dizel“ uvede na nivou institucija BiH i da on raspoređuje novac. To je protiv ustava BiH i RS.

Ko trenutno ima veći legitimitet da predstavlja interese RS u parlamentu BiH – SNSD sa šest poslanika ili SzP sa sedam?

Legitimitet utvrđuju građani na izborima, a naveći broj glasova dobio je SNSD. Podsjetiću da je SDS nakon izbora imao pet poslanika i jednog iz NDP, da bi im posle prišao i jedan kadar DNS. Prema tome, vidljivo je da su građani dali legitimitet politici SNSD. Međutim, Bakir Izetbegović i međunarodna zajednica su izabrali njih za formiranje većine koja je propala. Savjet ministara nije legitiman jer nema većinu. To je poruka da će imati problem svako ko pokuša da pravi vlast ignorišući izborne pobjednike u entitetima.

Suprotno od Pandurevićeve

Kako ocjenjujete rad šefice Kluba poslanika SDS Aleksandre Pandurević, s kojom ste često u političkom klinču?

Ne bih da ocjenjujem njen rad. Mislim da treba da ga ocijene građani i rukovodstvo njene partije. Istina je da imamo dijametralno suprotne političke stavove i mislim da je to javnosti jasno.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!