Senzacije sa temperaturom: Nije u Banjaluci rekord, u Jagodini je (isto na suncu) izmjereno ČAK 65°C!

1688

U Jagodini je juče stanovnik tog grada (na otvorenom suncu)  izmjerio temperaturu vazduha  65 stepeni Celzijusa. Na to je ubrzo stigla reakcija iz Skupštine grada  sa demantijem, gdje se navodi da ta informacija “jednostavno nije tačna”.

Slične senzacije oko mjerenja temperature vazduha dolaze i iz drugih gradova, svakog ljeta. Ni Banjaluka nije izuzetak, danas se mjerilo i više od  zvaničnih 41°C, i “kačilo” po društvenim mrežama.

Kako se mjeri temperatura vazduha? (Teorija koja, kako kome, može biti i zanimljiva i dosadna).

Svjetska Meteorološka Organizacija je propisala standarde mjerenja temperature vazduha, i  ti standardi se primjenjuju u cijelom svijetu i jedini su relevantni.

Ako termometar postavite na suncu iznad asfalta (što je čest slučaj ovih dana) mi ne bismo dobili stvarnu temperaturu vazduha, već temperaturu koju izrači sam asfalt. Isto je tako i sa drugim materijalima: betonom, metalom… Što je predmet tamniji i ima veći toplotni kapacitet, upiće više sunčevih zraka i izračiće više toplote.

U meteorologiji se termometar postavlja na 2 metra visine iznad travnate površine ( kako bi se uticaj podloge smanjio na minimum) u tzv. “meteorološki zaklon”. To je u stvari kućica napravljena od drveta koja je ofarbana u bijeloj boji kako bi što više mogla da odbije sunčeve zrake i samim tim smanjila zagrijavanje materijala na minimum. Posjeduje proreze koji imaju ulogu da omoguće nesmetano cirkulisanje vazduha unutar same kućice i štite instrumente od direktnog izlaganja suncu.

Dakle, zaključujemo da mjerenje na direktnom suncu, logično, pokazuje veću temperaturu.

Pečenje jaja na betonu, užareni termometri na direktnom suncu i u metalnom oklopu, “meteorolozi neće da kažu tačno” su hit  i ovog ljeta.

Uživajte u ljetu i čuvajte se sunca, kolika god temperatura bila. I razmislite o čemu čitate. Jer, termometri će sigurno i narednih dana pokazivati senzacije tipa “ČAK 65°C!”.

.
(Bole/Uno portal)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!