Vučić: Srbija neće više dozvoliti nijednu “Oluju”

506

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da klupko smrti i krvi na Balkanu mora prestati da se odmotava, kao i da Srbija neće dozvoliti da se na bilo kojem srpskom etničkom prostoru ikada više ponovi zločinačka akcija kao što je bila “Oluja” 1995. godine.

“Nemamo više pravo da gubimo srpske glave, ognjišta, a da gledamo u nebo i pravimo se da ništa ne vidimo”, poručio je Vučić, obraćajući se u novosadskom naselju Veternik na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji hrvatskih snaga “Oluja”.

On je podsjetio da je u samo nekoliko dana avgusta, iza planski organizovane i zločinačke akcije u Krajini, ostala pustoš, i taj zločin je u stvari nastavak zločina iz Drugog svjetskog rata.

“Taj zločin mora da bude kažnjen u civilizovanom svetu. Srbija ima dovoljno snage da podseti na to i da zaštiti svoj narod. Rekao sam to u Jasenovcu, a sada kažem i ovde – nijednu `Oluju` Srbija više neće dozvoliti”, naglasio je Vučić.

On je napomenuo da Srbija pri tom nikome ne prijeti i ništa ne traži, samo neće dozvoliti ubijanje Srba.

“To je politika mira, ali i politika zaštite Srba koju Srbija vodi. Srbija želi mir i saradnju, želi da razgovara, ali želi i da se seća da je selo Grubori, gde su 20 dana nakon `Oluje` ubijeni srpski starci, postojalo i da natera da ih se sete oni koji su ih tako temeljno izbrisali iz statistike, geografije i istorije”, naglasio je Vučić.

Navodeći da se Hrvatska tokom “Oluje”, uz pomoć NATO-a i ostalih, ali i u posljednjih 70 godina “do temelja i temeljno” oslobodila Srba, Vučić je rekao da se postavlja pitanje koji dio tog sedam decenija dugog procesa Hrvati danas slave?

“Ne znam da li će ikada prestati da slave našu nesreću. Mi ćemo nastaviti da podsećamo na ubijene starce u Gruborima, u Varivodama… ali i na decu – Jovana Drču, Žarka Rajića, Nevenu Rajić, Darka Vukovića ubijene u izbegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti i da pitamo gde je pogrešila Nevena, šta vam je uradila, čemu se vi veselite?”, upitao je Vučić.

On je naveo da do juče zaraćene strane moraju razgovarati jer će u suprotnom svi izgubiti sve, ali će Srbija i Srbi “Oluju” pamtiti i neće dozvoliti da se na bilo kom srpskom etničkom prostoru ponovi takva zločinačka akcija.

Vučić je rekao da je ponosan što su svi Srbi večeras bili zajedno na obilježavanju “Oluje” i što ne daju da ih bilo ko ponižava.

“Nijedan poraz nije konačan. Pred nama je još mnogo toga. Spremni smo da oprostimo, a zaboraviti ne smemo, niti hoćemo nikada. Krajišnici, dobro došli još jednom i dobro došli uvek u Srbiju! Živela Republika Srpska! Živela Srbija!”, poručio je Vučić, čijim je obraćanjem završena zvanična državna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji hrvatskih snaga “Oluja”.

Memorijalna manifestacija počela je parastosom za 2.000 Srba ubijenih u “Oluji” koji je služio NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Osim Vučića, na skupu su govorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej i Branka Maksimović, koja je kao osmogodišnja djevojčica u izbjegličkoj koloni 1995. godine stigla u Srbiju.

Manifestaciji je prisustvovao državni vrh Srbije i Srpske, uključujući delegacije vlada Srbije i Republike Srpske, na čelu sa premijerima Anom Brnabić i Željkom Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

Skupu je prisustvovao i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, kao i predstavnici Srba iz regiona.

Osim zvaničnika, pomenu su prisustvovali izbjegli i prognani Srbi, članovi porodica stradalih u “Oluji” i brojni građani, dok je u umjetničkom programu učestvovao i KUD “Krajina”.

Obilježavanju Dana sjećanja u novosadskom naselju Veternik prisustvovalo je oko 30.000 ljudi. Na tribinama lokalnog stadiona u Veterniku istaknuti su natpisi “Da se ne zaboravi” i “Oluja je pogrom!”.

Hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja”, u kojoj su učestvovale i jedinice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO-a, počela je 4. avgusta 1995. godine, kada je u svega nekoliko dana sa vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000, a ubijeno oko 2.000 Srba.

“Oluja” predstavlja najveće etničko čišćenje na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!