Banjaluka: Položeni vijenci za ubijene Srbe u “Oluji“

1015

Na Perduvovom groblju u Banjaluci danas su kod spomenika stradalim Krajišnicima položeni vijenci za 2.000 poginulih i nestalih Srba u vojno-policijskoj akciji hrvatskih snaga kodnog imena “Oluja”.

Time je u Republici Srpskoj počelo obilježavanje 22 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” u kojoj je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, a njih 2.000 poginulo i nestalo.

Koordinator Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” za Republiku Srpsku Janko Velimirović kaže da je spomenik palim Krajišnicima jedini u Republici Srpskoj koji je posvećen stradalim Srbima iz Republike Srpske Krajine.

“Nadam se da će ovdje, u narednim godinama, biti podignut spomenik svim poginulim Srbima u zločinačkim akcijama `Oluja` i `Bljesak`. Cilj obilježavanja stradanja Srba jeste da ne smiju biti zaboravljene naše žrtve”, rekao je novinarima Velimirović.

Vijence su položili predstavnici “Veritasa” u ime nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinsko rata i članovi porodica stradalih Srba.

Nakon polaganja vijenaca u 11.00 časova biće služen parastos u Hramu Hrista Spasitelja, a u 12.00 časova predviđena je tribina pod nazivom “Dani tuge i sjećanja”.

Od danas do ponedjeljka, 7. avgusta, na više mjesta u Republici Srpskoj biće obilježene 22 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” u kojoj je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, a njih 2.000 poginulo i nestalo.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu će sutra u 10.00 časova biti služen parastos stradalim Srbima, u 10.30 časova biće prislužene svijeća na “mostu spasa” i spušteni vijenci u rijeku Unu.

Istog dana u mjestu Svodna, gdje je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica iz Krajine, biće služen parastos u mjesnoj Crkvi Svetog Save sa početkom u 11.30 časova, a u 12.00 časova je predviđeno polaganje vijenaca kod spomen-krsta.

U ponedjeljak, 7. avgusta, u mjestu Janjile, na Petrovačkoj cesti, gdje je, takođe, hrvatska avijacija bombardovala izbjegličke kolone, sa početkom u 11.00 časova biće služen parastos i polaganje vijenaca na spomen-krst.

Program obilježavanja sačinio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Hrvatska vojno-policijska akcija kodnog imena “Oluja”, u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO-a, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je 2.000 lica, mahom civila, dok je sa područja Like, Banije, Korduna, sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano oko 200.000 Srba sa svojih vijekovnih ognjišta. prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!