Grabar Kitarović: Ne veselimo se bilo čijoj tuzi

1012

U Kninu se obilježava hrvatski Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Istovremeno, obilježavaju se Dan branitelja i 22. godišnjica akcije “Oluja”, tokom koje je iz tadašnje Republike Srpske Krajine protjerano oko 250.000 Srba, dok ih je više od 1.800 ubijeno ili nestalo.

Na Kninskoj tvrđavi je podignuta zastava, državni vrh je položio cvijeće, a manifestacija je za razliku od prethodnih godina svedena na tvrđavu i manji dio gradskog trga, gdje ovog puta neće biti obraćanja zvaničnika.

Za razliku od prethodnih godina, večeras u Kninu neće nastupitati Marko Perković Tompson koji u svojim pjesmama veliča ustaštvo, već grupa Prljavo kazalište.

Na trgu je danas znatno manje ljudi u odnosu na ranije godine, javlja izvještač Tanjug sa lica mjesta.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je po dolasku na Kninsku tvrđavu rekla da ne vidi razlog zašto se neko ne bi poklonio srpskim žrtvama.

– Mi se ne veselimo bilo čijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnosti svih građana – rekla je ona.

Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Јelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

Plenković ponovio skandaloznu izjavu o Bihaću

Premijer Andrej Plenković je govoru na Kninskoj tvrđavi, ponovo rekao da je akcija “Oluja” bila veličanstvena za oslobađanje Hrvatske, a da je oslobađanjem Bihaća “spriječena još jedna Srebrenica”.

On je rekao da je Hrvatska bila suočena sa agresijom velikosrpskog Miloševićevog režima i da je “samo zahvaljujući Franji Tudmanu i jedinstvu hrvatskog naroda i branitelja, Hrvatska je odbranjena, oslobođenja, ponovo izgrađena i modernizovana”.

Naveo je da je Hrvatska sada članica najvećeg vojnog saveza i EU.

– Ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene operacije Oluja – smatra hrvatski premijer i dodaje da je za manje od četiri dana oslobođenja hrvatska teritorija.

– Promjene u odnosu snaga u BiH dovele su do sklapanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma, a oslobođanje Bihaća spriječilo je da se dogodi još jedna Srebrenica – ponovio je Plenković, javlja Tanjug.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!