Ove “supernamirnice” nisu ništa posebno

915

Namirnice koje u medijima dobijaju epitet “superhrane”, često ne zaslužuju važnost koja im se pripisuje.

“Ove namirnice su precijenjene i skupe iako u njima nema ničeg magičnog. Naravno, to je dobra hrana, ali to je samo dodatak uravnoteženoj ishrani”, kaže Dezire Nilsen, dijetetičarka iz Vankuvera.

Stručnjaci su ocijenili da ove namirnice uopšte ne zaslužuju pompu koja ih okružuje, pa na njih ne morate “bacati” novac:

Godži bobice

Iako su godži bobice dobre, sve vrste bobičastog voća sadrže antioksidanse koji vas čine zdravijim i dugovječnijim. Osim toga, godži su jako skupe, dijelom zbog troškova uvoza, a dijelom zbog toga što se oko njih digla velika prašina.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je obično ulje za ishranu, a ne nekakva supernamirnica. Tačno je da je ljudima koji su u potpunosti na veganskoj ishrani važno da unose dovoljno masnoća, ali mogu ih dobiti i iz maslinovog ulja. Јedina prednost je ta što imaju više triglicerida srednjeg lanca, koje tijelo bira prije za sagorijevanje, nego za skladištenje, ali u slučaju da pretejrujete, svejedno će ih taložiti kao masne naslage.

Hlorela

Ova modrozelena alga navodno povećava nivo energije i ima antioksidantna svojstva, ali nema naučnih dokaza za te tvrdnje.

Hlorela je pritom jako skupa, a uvijek postoji i rizik od toga da je zagađena teškim metalima, pa morate dodatno voditi računa o njenom porijeklu. Za one koji žele biljni izvor proteina, mogu da uzimaju orašaste plodove i mahunarke, dok oni koji vjeruju u korisna svojstva algi, mogu da odaberu spirulinu, čija su pozitivna svojstva mnogo podrobnije dokazana u nauci.

Nektar agave

Ovaj zaslađivač se na tržištu reklamira kao niskoglikemički, zato što ne sadrži glukozu. Međutim, agava ima frukozu, koja je takođe šećer. Iako tijelo koristi glukozu za energiju, jetra je jedini organ koji može metabolisati fruktozu u značajnim količinama. Ako jedete hranu bogatu kalorijama i fruktozom, opterećujete jetru i ona počinje da pretvara fruktozu u mast. Dakle, treba da smanjite cjelokupan unos šećera, bez obzira na vrstu.

Kokosova voda

Kokosova voda ima mnogo minerala, ali to važi i za mnoge druge namirnice. Možete dobiti iste minerale i iz prilično jednostavne salate ili variva od povrća.

Kokosova voda pritom sadrži mnogo šećera.

Pića od voća i povrća

U prodavnicama je sve više flaširanih varijanti ceđenog voća povrća i voća, ali to znači da su iz namirnica uklonjena sva vlakna, dodati šećeri i na kraju dobijate proizvod sa manje mikronutrijenata od cijele namirnice. Uz to su vrlo skupi.

Asai bobice

Ove bobice iz Amazonije mogu se naći u raznim oblicima, a neki tvrde da imaju protivzapaljenska svojstva. To je tačno, ali isto važi i za sve ostale bobičaste voćke. Ne morate za njih plaćati pravo bogatstvo.

Zeleni smutiji

Komercijalni zeleni smutiji mogu da budu prave kalorijske bombe. Uštedite novac i držite se domaćih smutija, a ako ne stižete da ih pravite, birajte one koji sadrže manje od 10 grama šećera na 250ml, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!