Širom Srpske obilježavanje stradanja Srba u “Oluji”

230

Od danas do ponedjeljka, 7. avgusta, na više mjesta u Republici Srpskoj biće obilježene 22 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” u kojoj je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, a njih 2.000 poginulo i nestalo.

Prema programu obilježavanja koji je sačinio Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, danas u Banjaluci sa početkom u 9.30 časova biće položeni vijenci na spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju, a parastos će biti služen u Hramu Hrista Spasitelja u 11.00 časova.

Tribina pod nazivom “Dani tuge i sjećanja” biće održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske sa početkom u 12.00 časova.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu će sutra u 10.00 časova biti služen parastos stradalim Srbima, u 10.30 časova biće prislužene svijeća na “mostu spasa” i spušteni vijenci u rijeku Unu.

Istog dana u mjestu Svodna, gdje je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica iz Krajine, biće služen parastos u mjesnoj Crkvi Svetog Save sa početkom u 11.30 časova, a u 12.00 časova je predviđeno polaganje vijenaca kod spomen-krsta.

U ponedjeljak, 7. avgusta, u mjestu Јanjile, na Petrovačkoj cesti, gdje je, takođe, hrvatska avijacija bombardovala izbjegličke kolone, sa početkom u 11.00 časova biće služen parastos i polaganje vijenaca na spomen-krst.

Hrvatska vojno-policijsa akcija “Oluja”, u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa tzv. Armije BiH, te HVO, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je 2.000 lica, mahom civila, dok je sa područja Like, Banije, Korduna, sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano oko 200.000 Srba sa svojih vijekovnih ognjišta.

Na evidenciji Veritasa nalaze se imena 1.859 poginulih i nestalih Srba u akciji “Oluja” i poslije nje, od kojih su 1.209 ili 65 odsto civili, među kojima je tri četvrtine bilo starijih od 60 godina.

– Među žrtvama se nalazi 546 ili 29 odsto žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, a od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 1.604 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 795 lica, većinom civila – naveo je koordinator Veritasa za Republiku Srpsku Јanko Velimirović.

On je naglasio da Hrvatska još izbjegava bez valjanog razloga da izvrši ekshumacije poznatih mjesta ukopa, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!