Tjentište: Stigli Francuzi sa 150 pežoa

1471

Na proputovanju kroz Evropu, 500 mladih Fracuza sa 150 automobila “pežo 205” stigli su na Tjentište.

Neobična družina, kojoj je cilj da svojim zemljacima približi ljepote evropskih zemalja, u BiH je stigla sinoć sa hrvatskog primorja, posjetivši Mostar, a za prenoćište je izabrala Nacionalni park “Sutjesku”.

U okviru putovanja “Jurop reid”, koje organizuju četvrtu godinu zaredom, Francuzi će za 23 dana obići 20 evropskih zemalja i prevaliti 10.000 kilometara.

oana iz Nanta kaže da joj je ovo treće učešće u ovom neobičnom putovanju.

“U organizaciji je 38 ljudi, a u svakom automobilu su po tri učesnika. Drugi put smo u Foči, obožavam BiH i žao mi je što duže ne ostajemo”, rekla je Žoana.

Ljepotom BiH, a posebno Nacionalnog parka “Sutjeska”, oduševljen je i Žerom iz Pariza.”Kada dođemo kući, pričaćemo prijateljima o ovim prelijepim predjelima. Mnogi od nas žele da putuju u Australiju, na Novi Zeland, a u blizini Francuske se nalaze nevjerovatno lijepe zemlje. Mislim da ću se ovdje vratiti sa svojom porodicom i prijateljima, jer je BiH jedna od najljepših evropskih zemalja”, rekao je Žerom.

“Pežo 205” je simbol Francuske i model automobila sa kojim je počeo uspon ove poznate auto-kompanije. Mada se ne proizvodi skoro 20 godina, on je Francuzima i dalje omiljeni automobil.

Pokazao se kao idealan za ovakvu vrstu putovanja, jer je istovremeno štedljiv i veoma izdržljiv.

“Moj automobil je star 23 godine. Jedini nedostatak je što nema klimu, pa je po ovoj vrućini malo nezgodno, a uz velike uspone preko planina ga odmaramo svakih petnaestak minuta, da ne bi motor prokuvao”, kaže Artur iz Granvila u Normandiji.

Nacionalni park i Turistička organizacija Foča dočekali su Francuze domaćom hranom i rok koncertom.

“Francuzi će se upoznati sa našom turističkom ponudom i mogućnostima obilaska prašume Perućica, jezera na Zelengori i najveće planine u BiH Maglića. Iduće godine su najavili dolazak 1.000 učesnika”, rekao je direktor parka Dejan Pavlović.

Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča ističe da je ove godine duplo više učesnika u odnosu na prethodnu godinu, kada su noćili u Foči na pomoćnom stadionu Fudbalskog kluba “Sutjeska”.

“Za Foču ovaj dolazak mnogo znači, posebno što su i ove godine odabrali da budu ovdje ugošćeni. Ovo je nevjerovatna organizacija, svi znaju šta rade, prate ih mehaničari sa rezervnim dijelovima, a nisu imali nijedan udes ili neprijatnu situaciju”, rekao je Mandić za Srnu.

Francuzi su prenoćili u Omladinskom kampu kraj rijeke Sutjeske, a danas će obići Tjentište.

LJepotu NP Sutjeska svojim zemljacima pokušaće da dočaruju fotografijama i video snimcima.

Vožnju kroz Evropu nastaviće posjetom Crnoj Gori.

Članovi organizacije “Jurop reid” prve godine su obilazili Evropu sa četiri automobila, druge sa 15, a prošle godine sa 69 automobila. Naredne godine im je cilj da obiđu Evropu sa 300 automobila, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!