“Zatvaranje područnih odjeljenja po zakonu, mladi opozicionih partija nastoje da naruše našu politiku”

488

Odluka o privremenom zatvaranju 10 područnih školskih odjeljenja donesena je na osnovu detaljnih analiza stručnih ljudi i u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

U prvi plan stavljen je interes djece i želja da svim učenicima budu obezbijeđeni što bolji uslovi za školovanje i socijalizaciju. Protiv odluke nisu bili ni roditelji, jer znaju šta je za njihovu djecu najbolje”, ističu u Ministarstvu.

Kažu da bi “neuki kritičari odluka Vlade Srpske” trebalo da znaju da su odluku o privremenom zatvaranju 10 područnih odjeljenja donijela stručna lica koja imaju više godina staža nego “kritičari”, životne dobi.

“Trebalo bi da znaju da je pet područnih odjeljenja ostalo bez đaka i, shodno tome, nije postojao osnov za njihovo dalje funkcionisanje”, pojašnjavaju u tom ministarstvu. Istovremeno, naglašavaju da je prioritet zbrinjavanje svih radnika koji su radili u područnim odjeljenjima, iz čega proizilazi da ne bi trebalo biti tehnološkog viška, a samim tim ni većih ušteda.

“Pojedinci okupljeni oko određenih `interesnih organizacija` i mladi naraštaji opozicionih stranaka u Srpskoj nemuštim komentarisanjem budžetskog funkcionisanja nastoje da naruše aktivnu politiku Ministarstva prosvjete i kulture koje, u saradnji sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture, nastoji da obezbijedi što bolje uslove i prava zaposlenih u sektoru obrazovanja”, kategorični su u resornom ministarstvu.

Podsjećaju da je pod okriljem ministarstva oko 400 institucija, što dovoljno govori o specifičnosti i širokom spektru obaveza.

“Ministarstvo prosvjete i kulture nastaviće da vodi aktivnu politiku poboljšanja uslova za rad svim zaposlenim u ovom sektoru, bez obzira na veće ili manje izazove sa kojima se na tom putu bude susretalo”, navode u ministarstvu.

Kao ozbiljna institucija, Ministarstvo prosvjete i kulture, nema namjeru da vodi medijske prepiske sa pojedincima, koji radi lične promocije, iz samo njima znanog razloga, šire dezinformacije, obmanjuju javnost i komentarišu stvari za koje nisu kompetentni.

“U više navrata, informisali smo javnost da je prilikom nabavke vozila, ispoštovana sva potrebna zakonska procedura javne nabavke vozila, a ujedno i postupano u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srpske. Dakle, samo smo slijedili upute koje važe za sva ministarstva u Vladi i pravila koja su primjenjivana i u proteklim godinama, bez obzira o kojem sastavu Vlade je riječ”, podsjećaju u tom ministarstvu.

Ministarstvo prosvjete i kulture, u narednom periodu, neće komentarisati istupe organizacija koje nisu kompetentne, a daju sebi za pravo da komentarišu stručne odluke i nepotrebno šire dezinformacije i obmanjuju javnost.

“Smatramo da je iz svega navedenog u proteklom periodu i javnosti i medijima više nego jasno da se pojedinci, širenjem laži i obmana, nastoje jeftino dokopati medijskog prostora, radi ličnog interesa, a ne zabrinutosti za određene kategorije stanovništva”, zaključuju u resornom ministarstvu, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!