Novi Grad: Sjećanje na egzodus Srba iz Srpske Krajine

640

Na području opštine Novi Grad danas će biti obilježene 22 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” 1995. godine.

U Novom Gradu će u 10.00 časova biti služen parastos u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a od 10.30 časova biće zapaljene svijeće i spušteni vijenci sa “mosta spasa” u rijeku Unu.

Ovaj most je u avgustu 1995. godine prešlo 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

Za 11.00 časova planirano je da delegacije polože vijence kod spomen-obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjica kod Novog Grada, gdje je Hrvatska vojska u septembru 1995. godine prešla ne teritoriju Republike Srpske i za dva dana ofanzive ubila 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a. Tada je ranjeno 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

U mjestu Svodna u 11.30 časova biće služen parstos u Hramu Svetog Save, a u 12.00 časova položeni vijenci kod spomen-krsta koji je 2012. godine podigao Dokumentacioni-informacioni centar “Veritas” za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni koju je gađala hrvatska avijacija.

Sjećanje na egzodus i žrtve “Oluje” u Novom Gradu organizuju ova opština i Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!