Životne lekcije: Pitali su patrijarha Pavla gdje je kupio cipele koje nosi 30 godina, odgovorom oduševio mnoge

1797

Priče iz života patrijarha Pavla životne lekcije su mnogima od nas. Patrijarhje svuda išao pješke, kad nije mogao, koristio je autobus i uvijek je bio u istim cipelama.

Gojko Stojčević rano je ostao bez roditelja, a prevalio je veliki duhovni put da bi 1990. godine postao 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

U svešteničkim krugovima dugo će se prepričavati kako je patrijarh Pavle imao lijepe cipele – lake, udobne i besprijekorno sjajne.

“Jeste”, osmjehivao se patrijarh Pavle kada su ga pitali za cipele.

“Udobne su, mogu u njima dugo da pešačim.”

“Gde ste ih kupili?”

“Eh, kupio!”  rekao i odmahnuo rukom kao da je stavio tačku na razgovor.

Te cipele su nekad bile ženske čizme, a patrijarh ih je našao, bačene, blizu kuće svoje sestre. Zagledao ih, prevrtao, vidio da su stare i očuvane. Poslije nekoliko dana u svojoj maloj radionici načinio je sebi dobre cipele.

Patrijarh Pavle je bio veoma cijenjen zbog svoje skromnosti i mudrosti. Nije mu bilo ispod časti da šije ili da popravlja prozore. Sjećanje na ovog neobičnog, blagog čovjeka, koji je bio istovremeno i intelektualac i zanatlija, ostalo je živo i osam godina nakon njegove smrti.

Dok su mnogi kupovali luksuzne automobile, on je svuda išao pješke ili javnim gradskim prevozom. I to u cipelama koje je sam pravio, ali i popravljao.

Obućarskom zanatu naučio čovjek koji je popravljao cipele u blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat “pendžetiranja đona” naučio u manastirima.

Jednog dana je vidio vozača ispred patrijaršije kako mijenja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovjek namjeravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele, piše Kurir.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!