Ministri četiri zemlje zatražili hitan sastanak sa hrvatskim resornim ministrom

562

Ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije zatražili su hitan sastanak u toku ove sedmice sa resornim ministrom Hrvatske radi prevazilaženja nesagledivih posljedica za proizvođače zbog povećanja hrvatskih taksi, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Prijedlog ministara je da sastanak do kraja ove nedjelje bude održan u Podgorici”, rekao je Šarović, obraćajući se novinarima nakon sastanka sa ministrom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem, ministrom ekonomije Crne Gore Dragicom Sekulić i ministrom poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčom Nikolovskim.
On je naveo da će Crna Gora i Makedonija, kao članice Svjetske trgovinske organizacije, pokrenuti odgovarajuće mehanizme pred tom organizacijom.

“Do rješenja ovog problema svaka od zemalja će, u cilju zaštite sopstvenih ekonomskih interesa, preduzeti konkretne mjere i mehanizme koje smatra adakvatnim”, rekao je Šarović.

Na pitanje da li ima otpora unutar BiH uvođenju mjera protiv Hrvatske, Šarović je naglasio da se konsultuje sa nadležnim institucijama, te da je spreman iskoristiti sve neophodne poluge i mehanizmu radi rješavanja ovog pitanja.

On je naglasio da je dogovoreno da se ovakve vrste sastanaka održavaju redovno, nezavisno od aktuelnog problema, sa ciljem uklanjanja barijera koje urožavaju slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu, a naredni će biti u Skoplju tokom septembra.

Šarović i ministri Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas Hrvatsku da ukine diskriminatorske odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima i donijeli set od sedam zaključaka sa ciljem rješavanja ovog problema, te pozvali Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje problema.

“Usaglasili smo zajedničke zaključke i potpisali zajedničko pismo Evropskoj komisiji. Poziva se Evropska komisija da se uključi u rješavanje ovog problema radi poštivanja principa slobodne trgovine, a u sklopu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je Šarović.

Crnogorski ministar ekonomije izrazila je uvjerenje da neće biti potrebe za uvođenjem kontramjera i da očekuje da do kraja sedmice bude pronađeno rješenje, odnosno da će Hrvatska povući odrebe pravilnika.

Ona je izrazila zahvalnost Šaroviću koji je okupio predstavnike zemalja regiona koje pokazuju zabrinutost povodom uvođenja ovakve mjere od Hrvatske.

“Crna Gora vjeruje da uvođenje ovakvog pravilnika nije pitanje potrebe Hrvatske da zaštiti svoje potrošače i vjerujemo da poštovanje međunarodnih standarda i principa po pitanju bezbjednosti i usklađivanje s tržištom nije pitanje kompromisa, već opredjeljenje svih naših zemalja. Vjerujem da ćemo u narednom periodu svi donijeti takvu vrstu pravilnika”, rekla je Sekulićeva.

Ona je navela da će Crna Gora kao član Svjetske trgovinske organizacije pokušati iskoristiti mehanizme ovu organizacije.

Sekulićeva je navela da, prema pravilima Svjetske tregovinske organizacije, jedna država članica treba napraviti analizu aktivnosti druge države članice, ističući da Crna Gora ima i pravo na nadoknadu štete.

“Jako je važan trenutak dešavanja svih aktivnosti. Crna Gora je, možda, kroz brojke najmanje pogođena, ali se sigurno 90 odsto proizvoda koje se izvoze u Hrvatsku izvoze u ovom periodu, a riječ je o lubenicama, breskvama, grožđu. Zbog toga je za nas ovo još od većeg značaja”, rekla je ona.

Nikolovski je istakao da je Makedonija, nakon uvođenja diskriminatorskih odrebi hrvatskog pravilnika, uputila diplomatsku notu i naglasio da će zajedno sa Crnom Gorom zatražiti pokretanje postupka i preduzimanje mjera pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

“Raduje me što smo se danas svi zajedno usaglasili o zaključcima. Smatram da je ovo pravi način da dođe do povlačenja Pravilnika i da će za nekoliko dana, kada je predviđen sastanak u Podgorici, biti prisutni i predstavnici Vlade Hrvatske”, rekao je Nikolovski.

On je dodao da do rješenja problema, shodno danas usvojenim zaključcima, svaka od država ima mogućnost i mehanizme da zaštiti interese domaćih proizvođača.

“Drago mi je što je ovaj način komunikacije i koordinacije u duhu zajedničkog ekonomskog prostora, o kojem ćemo, kao i o nizu drugih pitanja razgovarati u septembru u Skoplju”, napomenuo je Nikolovski.

Hrvatskim Pravilnikom propisano je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Poziv Hrvatskoj da ukine diskriminatorske odredbe

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i resorni ministri Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas Hrvatsku da ukine diskriminatorske odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima i donijeli set od sedam zaključaka sa ciljem rješavanja ovog problema.

Šarović, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski pozvali su Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje problema sa Hrvatskom.
Oni su u okviru zaključaka pozvali da bude održan hitan sastanak tokom ove sedmice sa nadležnim ministrom Hrvatske, s ciljem prevazilaženja nesagledivih posljedica za sve proizvođače u zemljama regiona, s obzirom na to da je trenutno period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća.

Crnogorski ministar ekonomije izrazila je uvjerenje da neće biti potrebe za uvođenjem kontramjera i da očekuje da do kraja sedmice bude pronađeno rješenje.

Nikolovski je istakao da je Makedonija nakon uvođenja diskriminatorskih odredaba hrvatskog pravilnika uputila diplomatsku notu i naglasio da će zajedno sa Crnom Gorom zatražiti pokretanje postupka i preduzimanje mjera pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Ministar za trovinu i telekomunikacije Srbije ukazao je da je Hrvatska ponudila tri različita obrazloženja tokom tri nedjelje od uvođenja mjera i da je riječ o onemogućavanju slobodnog protoka robe.

Šarović je naveo da je nakon sastanka razgovarao sa hrvatskim resornim ministrom, kojeg je upoznao sa današnjim zaključcima.

Hrvatskim Pravilnikom propisano je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!