Pričate ponekad sami sa sobom? Ne brinite, može vam biti od koristi

849

Ako razgovarate sami sa sobom, to ne treba da vas brine, tvrde naučnici.

Psiholog Čarls Fernihou objasnio je u tekstu za “Scientigic American” zašto smo sami sebi najbolji sagovornici.

Naučnici su tek nedavno otkrili kako da proučavaju razgovor sa samim sobom, što je otvorilo nove mogućnosti istraživanja.

Navodi se da postoje dvije vrste takvog razgovora. Јedan je “unutrašnji govor“ kada to činite bez zvuka, dok pri “ličnom govoru“ činite to isto samo naglas.

To može pomoći ljudima da kontrolišu sebe, ali i u odnosu sa druima. Ipak, teško je proučavati ovu pojavu. Fernihou i njegove kolege pokušali su da tome više saznaju podstičući ljude da razgovaraju sami sa sobom dok su na skeneru ili magnetnoj rezonanci.

Dok su proučavali mozak osobe koja to čini, primjetili su da spontani “unutrašnji govor“ aktivira različite dijelove mozga u odnosu na onda kada se to čini naglas.

Јoš je rano iznositi zaključke kako i zašto ljudi pričaju sa sobom, ali bi istraživanje moglo da dovede naučnike do objašnjenja kako različiti dijelovi mozga funkcionišu.

Fernihou pretpostavlja da bi riječi koje izgovaramo sebi jednoga dana mogle da otključaju veće neurološke i psihološke tajne, prenosi B92.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!