Priroda nam dala: Šljiva je najjači antioksidans

464

Iako se šljive masovno koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje je da se jedu svježe jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem. Izuzetno pogoduju zdravlju crijeva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Plavi plodovi bogati su mnogim vitaminima i mineralima. Ipak, najveća hranljiva vrijednost šljive je u obilju dijetnih vlakana koje sadrži.

Riječ je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje.

Zato dijetna vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crijevo u nepromjenjenom obliku.

Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola.

Nutricionisti preporučuju pet do šest šljiva tri do četiri puta nedjeljno, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi, prenose Večernje novosti.

Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suve šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!