Ambulanta u Dragočaju ubrzano propada: U gumenim čizmama dolaze na posao poslije svake obilnije kiše

1074

Mještani Dragočaja strijepe od predstojećih kiša zbog kojih se izlije rječica Dragočajka i poplavi ulaz u lokalnu ambulantu koja i onako ubrzano propada. Ambulanta porodične medicine u Dragočaju u novi objekat je preseljena prije desetak godina, ali njegova unutrašnjost izgleda kao da je duplo stariji.

Ispucali zidovi i plafon, propali podovi, te vlaga u ćoškovima, djelimično su sanirani, okrečeni i zakrpljeni.

Mještani kažu da, kada padnu obilnije kiše, ulaz u ambulantu bude poplavljen, izliju se i fekalije iz obližnje septičke jame, te se ne može prići ulazu.

Mještanin Branko T. kaže da, uprkos lošim uslovima u kojima timovi porodične medicine rade, veoma je zadovoljan uslugom ljekara i medicinskog osoblja.

U ambulanti u Dragočaju se leči 4.130 pacijenata, kod tri tima porodične medicine.

– Bilo bi šteta da zbog objekta koji propada ljekari ne mogu raditi svoj posao ili da nadležni razmišljaju o zatvaranju, kao što je slučaj u nekim drugim mjesnim zajednicama. Ipak, čini mi se da će uskoro morati tražiti drugo rješenje – rekao je ovaj mještanin.

Dom zdravlja ima dvije ambulante i prostoriju za intervencije, a soba gdje ljekari i osoblje odmaraju u vrijeme pauze, ujedno je i prijemni šalter za pacijente. Skoro sve prostorije su u lošem stanju, a Domu zdravlja pojašnjavaju da je problem definitvno nastao zbog rječice Dragočajke, na čijoj samoj obali se nalazi ambulanta.

Voda već godinama postepeno osipa obalu, zbog čega je ugrožena i ambulanta.

– Pojavile su se pukotine na malteru, došlo je do ulegnuća poda i pojave vlage na zidovima, zbog čega trenutno vršimo sanaciju poda  i krečenje zidova – rekli su u Domu zdravlja, te istakli da su svi njihovi objekti noovizgrađeni ili sanirani, izuzev ambulante Petrićevac.

Problem ne bi nastao da je objekat ambulante u Dragočaju građen po propisima, smatra predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice, Slavenko Tadić.

– Da je objekat kvalitetno zidan ne bi se desilo da već poslije deset godina propadne pod, pojave se udubljenja ili da se na plafonu pojavi voda zbog vlage ili prokišnjavanja. Usluge ambulante koriste mještani Dragočaja, Ramića i  Barlovaca, riječ je o više od 4.000 ljudi, pa očekujemo da nadležni nađu trajno rješenje – izjavio je Tadić.

Dodaje da mještani traže da se u Dragočaju otvori i laboratorija, što je gotovo nemoguće u sadašnjim uslovima.

Kako da trajno rješe smeštaj ambulante u ovom naselju razmatrali su i odbornici Skupštine grada, na jednoj od proteklih sednica.

Objavili su i nalaz inspektora koji je još pre četiri godine ustanovio da se tlo sleže i objekat urušava zbog rijeke.

V.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove, Janko Kecman, rekao je da za uređenje korita Dragočajke treba mnogo novca, te da Grad radi na tome. Istakao je i da ova rijeka veću štetu pravi na samom ušću u Vrbas.

Stara ambulanta

Slavenko Tadić kaže da je ambulanta u naselju nekada bila u objektu preko puta sadašnjeg, ali je i on u lošem stanju.

I njegovo dvorište bude poplavljeno za vrijeme kiša, ali meštani ipak traže od Grada da im bude dat na korišćenje, iako su svjesni da neće biti uslovan sve dok se ne riješi pitanje plavljenja Dragočajke.

Kao rješenje za ambulantu nezvanično se spominje i preseljenje u objekat Društvenog doma, koji je u samom centru naselja i daleko od rijeke i plavljenja.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!