Panika u sedam zemalja zbog skandala sa jajima

70

Evroska komisija upozorila je da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime ovaj skandal dobija sve veće razmjere.

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil, potencijalno opasna supstanca, prenosi AFP.

Francuska vlada saopštila je da je u dvije prehrambene fabrike u centralnom i zapadnom dijelu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.

Supermarketi u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji povukli su milione jaja od kada je Belgija poslala prvo obavještenje Evropskoj komisiji 20. jula.

Evropska komisija je saopštila da su jaja na koja se sumnja da su zatrovana distribuisana u Francusku i Veliku Britaniju preko Njemačke.

“Sada je na Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji da nastave provjere, jer se ovim jajima može ući u trag”, rekla je portparolka EK Ana-Kaisa Itkonen.

Pretpostavlja se da je holandska kompanija “Čikfrend” koristila otrovni insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića.

Svjetska zdravstvena organizacija u smatra fipronil umjereno toksičnim, a strogo je zabranjen kod životinja namijenjenoj ljudskoj prehrani.

Kriza se sa Holandije, Francuske i Velike Britanije i Belgije proširila na Njemačku, Švajcarsku i Švedsku.

“Broj jaja je vrlo ograničen (21.000) i opasnost za javno zdravlje je vrlo mala, ali hitno istražujemo raspodjelu tih jaja u Velikoj Britaniji“, precizirala je u ponedjeljak britanska agencija za bezbjednost hrane.

Belgijski parlament sazvao je vanrednu sjednicu zbog zakasnjele reakcije na pojavu kontaminiranih jaja, a Evropska komisija priznaje da joj nisu poznate stvarne razmjere problema.

Zvaničnici su u srijedu pozvali u parlament ministra poljoprivrede Denisa Dakarmea i ministarku zdravlja Megi de Blok kako bi od njih zatražili objašnjenje zašto je vlastima trebalo više od mjesec dana da upozore javnost na potencijalno toksična jaja, piše informativni portal EUobserver.

Fipronil je sredstvo za suzbijanje buva, krpelja i vaši, ali se ne smije primjenjivati na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi.

Pojedini supermarketi su u julu uklonili jaja iz frižidera, ali su druge zemlje Evropske unije o kontaminaciji obaviještene tek krajem tog mjeseca.

Јaja su kontaminirana fipronilom na tri poljoprivredna zemljišta u Holandiji, te u Njemačkoj. U međuvremenu su s polica supermarketa u Holandiji uklonjeni milioni kontaminiranih jaja, napominje EUobserver.

U Holandiji je u sklopu preventivnih mjera već usmrćeno između 300 i 350 hiljada kokošaka, prenosi B92.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!