Sindikat MUP-a RS se obratio Ustavnom sudu zbog plata

1412

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske podnio je danas Ustavnom sudu Srpske prvi od dva prijedloga za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske jer smatraju da im je tim zakonom narušeno pravo na zagarantovanu osnovnu platu.

Predsjednik ovog sindikata Anica Jondić rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da su prvim izmjenama Zakona o platama radnika MUP-a Srpske, koji je stupio na snagu 1. januara, plate smanjene za pet odsto svim pripadnicima MUP-a koji imaju više od 25 godina radnog staža.

Ona je navela da novi zakon o platama zaposlenih u MUP-u Srpske, koji je stupio na snagu 7. jula, omogućava smanjenje ili povećanje plate do 10 odsto, u zavisnosti od rezultata rada.

“Ovim izmjenama i dopunama Zakona Vlada Republike Srpske promijenila je svoj ključni princip odnosa prema osnovnim platama svih budžetskih korisnika i izuzela isključivo 7.000 pripadnika MUP-a Srpske, promijenila suštinu Zakona o platama koje važe za svih ostalih 28.000 radnika budžetskih korisnika”, ukazala je Jondićeva.

Ona je pojasnila da se prvi dio prijedloga za ocjenu ustavnosti odnosi na Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u i odluke Narodne skupštine Srpske o njegovom pravovremenom stupanju na snagu koje su objavljene u “Službenom glasniku Republike Srpske” 31. decembra prošle godine.

“Ukoliko u međuvremenu ne postignemo dogovor sa Vladom Republike Srpske podnijećemo i drugi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o platama zaposlenim u MUP-u Srpske koje su stupile na snagu 7. jula”, poručila je Jondićeva.

Ona je podsjetila da je Sindikat 19. juna uputio poziv za hitan sastanak u Vladi Republike Srpske, ali da taj razgovor nije održan.

Jondićeva je podsjetila da je Sindikat ponovo 25. jula uputio Vladi poziv za sastanak jer još ima prostora za dogovor, zato što nije stupio na snagu

pravilnik kojim će biti regulisan način obračuna varijabilnog dijela plate i u toku je njegova izrada.

Jondićeva je pozvala Vladu Republike Srpske na razgovor i u vezi sa drugim izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske i da se problem pokuša riješiti dogovorom.

Jondićeva je rekla da je Sindikat potpuno siguran da će odluka Ustavnog suda Republike Srpske po prvom prijedlogu biti u korist radnika MUP-a Srpske.

Regionalni povjerenik Sindikalne organizacije Policijske uprave Banjaluka Neđeljko Sejmanović rekao je da će ovim zakonom za 80 KM biti umanjena plata policajca pozornika sa srednjom stručnom spremom koja trenutno iznosi 800 KM, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!