Zanemareni i opasni psi krivica vlasnika

2161

Pravilno staranje o psima, osim podmirivanja njihovih osnovnih potreba, podrazumijeva i obuku vlasnika, socijalizaciju životinja i brigu o zdravlju, čemu mnogi ne pridaju dovoljno pažnje stvarajući tako od svojih ljubimaca potencijalnu opasnost za okolinu.

Smatraju to kinolozi i veterinari dodajući da se mnogi građani olako prihvataju brige o životinjama iako nisu svjesni šta su sve njihove dužnosti i obaveze.

Ova pitanja pokrenuo je posljednji slučaj napada pasa rase azijati, koji su u banjalučkom naselju Pobrđe izgrizli pet osoba. Psi su preskočili ogradu visoku metar i po, dok je njihova vlasnica čistila boksove u kojima su bili i napali ljude na ulici. U odbrani sina i supruge od razjarenih pasa teško je povrijeđen Mlađan Radaković (61), koji je potom preminuo od srčanog udara u bolnici, dok su ljekari pokušavali da mu saniraju povrede. Psi koji su napali građane nisu bili vakcinisani, a protiv njihovih vlasnika Slobodanke i Slobodana Bojanića podnesene su krivične prijave zbog izazivanja opšte opasnosti.

Mikročipovanje, redovna ishrana, higijena i obavezna zdravstvena zaštita pasa propisane su Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH. Nanošenje boli, povređivanje i ubijanje životinja strogo je zabranjeno, kao i napuštanje onih koje su prethodno držane u domaćinstvu.

Stručnjaci kažu da mnogi vlasnici pasa postaju neodgovorni gotovo odmah čim nabave ljubimca odlukom da ih zatvore u boks ili vežu u dvorištu ne obraćajući pažnju na njihovu dresuru i zdravlje.

Zoran Grujić iz Kinološkog saveza RS kaže da savjesno vlasništvo nad psom podrazumijeva i brigu o njegovim mentalnim potrebama, redovnoj vakcinaciji, šetnjama i navikavanje na prisustvo drugih ljudi.

– Pas koji se drži u gradu i ima kontakt s ljudima mora biti socijalizovan. Ako se drži u dvorištu kuće, mora stajati upozorenje “opasan pas”, u šetnji je obavezna korpa i povodac, a to rijetko ko poštuje – rekao je Grujić.

Ističe da rase azijati, dobermani, rotvajleri i njemački ovčari u Njemačkoj, ali i drugim zemljama važe za opasne pse i moguće ih je držati samo uz posebnu dozvolu, dok kod nas o tom pitanju nema nikakvih ograničenja.

Doktor veterinarskih nauka Slaven Grbić iz Azila grada Banjaluka rekao je za Anadoliju da je u RS potrebno donijeti pravilnik o držanju opasnih životinja, kojim bi bile definisane rase pasa koje se ne mogu držati u domaćinstvu. Važno je, dodaje, omogućiti da vlasnik prođe određene obuke, a životinje socijalizaciju i prestanu biti opasne za druge životinje i ljude.

– Životinje, psi, nisu po svojoj prirodi zli, njih čine zlim ljudi i uslovi u kojima se oni nalaze – rekao je Grbić.

Veterinari naglašavaju i važnost redovne vakcinacije psa.

– Vlasnik je po zakonu dužan da vakciniše psa protiv bjesnila čim on napuni četiri mjeseca, a potom se svake godine vrši revakcinacija. Cijena vakcine je 15 KM – rekao je veterinar iz Banjaluke Vladimir Babić.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” iz Banjaluke Goran Milojević kaže da psi koji dospiju u azil uglavnom su nekada imali vlasnika, ali su zbog nemara završili na ulici.

– Osim što dolaze u svakakvim zdravstvenim stanjima, ti psi uglavnom nisu čipovani iako je to obavezno, tako da mi ne možemo doći do vlasnika, niti ga prijaviti komunalnoj inspekciji – rekao je Milojević i dodaje da su nekoliko puta predlagali uvođenje u zakon odredbe da osobe mlađe od 21 godinu ne smiju posjedovati određene rase pasa.

– Nismo naišli na razumijevanje. Problem nastaje kada određene rase dospiju u pogrešne ruke, jer pas se ponaša onako kako ga gazda nauči – rekao je Milojević.

Propisi

Svaka lokalna zajednica svojim propisima uređuje oblast držanja i postupanja sa kućnim ljubimcima pa je tako grad Banjaluka donio odluku da je držalac kućnog ljubimca dužan da mu obezbijedi smještaj, brigu i pažnju u skladu sa potrebama životinje. Komunalna inspekcija utvrđuje da li vlasnici kućnih ljubimaca poštuju propise.

– Od početka godine Komunalna policija izdala je sedam prekršajnih naloga zbog nepropisnog držanja kućnih ljubimaca u iznosu od po 100 KM – rekli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!