Izujedao ih pas, pa sad moraju da plate blizu 5.000 maraka sudskih troškova

1577

Banjalučani Biljana Gajić i Bjelan Ristić prije četiri godine zadobili su teške povrede nakon što ih je na ulici napao i izgrizao belgijski ovčar, a nakon višegodišnjeg sudskog postupka njihov zahtjev za odštetu je odbijen i sada moraju da plate blizu 5.000 maraka sudskih troškova.

Banjalučanima tokom parničnog postupka u osnovnom sudu kako navode, nisu pomogli ni zapisnici MUP Republike Srpske iz kojih se jasno vidi da je kaznu nakon napada belgijskog ovčara platio tuženi Aleksandar Bogdanić, niti rješenje Odjeljenja za inspekcijske poslove Banjaluka u kojem se navodilo da je vlasnik psa pomenuti Bogdanić.

– Sve je to palo u vodu, jer je Aleksandar Bogdanić na sudu predočio dokaz kako nije on vlasnik psa već Komunikološki koledž u Banjaluci „Kapa Fi“, gdje radi i danas – objasnila je Gajićeva.

Platio kaznu iako nije bio vlasnik!?

Pokazujući šokantne fotografije o zadobijenim ugrizima nakon napada, Banjalučanka je ispričala da nije bila jedina meta belgijskog ovčara, ali da je među rijetkim koji su se odlučili da pravdu zatraže sudskim putem.

Ogorčena na domaće pravosuđe, ova Banjalučanka ističe kako će pravdu u narednom periodu zatražiti i pred Evropskim sudom pravde u Strazburu.

Prema dokumentaciji koju je Gajićeva predočila tokom sudskog postupka, ali i „EuroBlicu“, MUP RS, odnosno tadašnji CJB Banjaluka naveo je da su policijski službenici nakon napada belgijskog ovčara obavili razgovor sa „vlasnikom psa Aleksandrom Bogdanićem“. Između ostalog, navedeno je i da je Bogdaniću izdat prekršajni nalog po članu 30. Zakon o javnom redu i miru i da mu je izrečena novčana kazna od 300 maraka.

rjesenje

Međutim, iz dokumentacije koja je takođe bila dio sudskih spisa vidi se da je na osnovu kupoprodajnog ugovora vlasnik psa ustvari Komunikološki koledž „Kapa Fi“ u Banjaluci.

Aleksandar Bogdanić je za „EuroBlic“ potvrdio kako on nije bio vlasnik belgijskog ovčara već Komunikološki koledž.

Na pitanje ko je bio odgovorna osoba u ovoj instituciji u sporno vrijeme Bogdanić je odgovorio da on nije bio.

Na pitanje zašto je, ako nije bio vlasnik, platio prekršajnu kaznu zbog napada belgijskog ovčara, Bogdanić je odgovorio da su mu tako savjetovali u policiji!

– Bilo mi je žao kao čovjeku zbog svega što se dogodilo, a u vrijeme tog napada nisam ni bio u Banjaluci – zaključio je Bogdanić.

Tužili pogrešno lice

Okružni sud u Banjaluci u junu ove godine donio je pravosnažnu presudu prema kojoj je zahtev Gajićeve i Ristića za nadoknadu štete zbog pretrpljenih fizičkih bolova i straha odbijen.

Suština odbijanog zahtjeva za naplatu štete je u tome da su Banjalučani tužili pogrešno lice.

Pravosnažnom presudom tako je utvrđeno da je Bogdanić dostavio kupoprodajni ugovor iz kojeg se jasno vidi da je vlasnik psa Komunikološki koledž u Banjaluci, a sudu su dostavljeni i računi da je pomenuti koledž kupio i kućicu za psa i hranu.

Sud je, između ostalog, utvrdio da je u junu 2013. godine belgijski ovčar napao Gajićevu i Ristića, te da su u ovom napadu zadobili tjelesne povrede.

Iako su Gajićeva i Ristić u izjavi za „EuroBlic“ izrazili sumnju u pomenuti kupoprodajni ugovor iz obrazloženja Okružnog suda u Banjaluci, uočava se da tokom sudskog postupka oni nisu tražili da im se predoči originalni rodovnik za belgijskog ovčara, niti su prigovarali vjerodostojnosti ugovora o kupoprodaji zaključenog 7. marta 2011. godine.

– Zbog nedostatka pasivne legitimacije tužbeni zahtjev je odbijen – zaključeno je u obrazloženju sudske presude.

Tražili 12.700 maraka

Biljana Gajić i Bjelan Ristić su zbog pretrpljenih fizičkih bolova i straha u tužbenom zahtjevu tražili nadoknadu od ukupno 12.700 maraka.

Gajićeva koja je pretrpjela najteže tjelesne povrede tako je tražila i najveću odštetu od ukupno 7.000 maraka.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!