Vlada Srpske: Prihvaćena Strategija upravljanja dugom do 2020. godine

58

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici Strategiju upravljanja dugom Srpske za period od 2017. do 2020. godine.

Glavni cilj upravljanja dugom Republike Srpske je obezbjeđenje finansijskih sredstava za finansiranje odobrenih investicionih projekata, refinansiranje posmatranog duga i izvršenje budžeta Republike, uz minimalne troškove i rizike, a imajući u vidu stepen razvijenosti ekonomije i domaćeg tržišta hartija od vrijednosti, kao i zakonom zadata ograničenja zaduživanja.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da se od četiri predložene strategije koje su bile predmet razmatranja Vlada opredijelila za strategiju diverzifikacije izvora finansiranja i instrumenata kao preferiranu, koju će implementirati u narednom srednjoročnom periodu.

Radi ostvarivanja glavnog cilja upravljanja dugom, Strategijom upravljanja dugom definisani ciljevi zaduživanja su: obezbijediti mogućnosti kontinuiranog zaduživanja na domaćem finansijskom tržištu i istražiti mogućnosti zaduživanja na inostranom finansijskom tržištu, uz prihvatljive uslove, te minimizirati troškove, uz prihvatljiv nivo rizika, imajući u vidu razvoj domaćeg tržišta hartija od vrijednosti.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas i Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period od 1. januara do 31. marta ove godine.

Budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u prvom kvartalu 2017. godine ostvareni su u iznosu od 591,4 miliona KM, te je ostvarenje 103 odsto jer je finansijski plan bio 574 miliona KM.

Ukupni konsolidovani rashodi i izdaci u periodu od 1. januara do 31. marta ove godine iznosili su 720,2 miliona KM, a ino-dug je u prvom kvartalu ove godine redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 59,2 miliona KM.

U saopštenju se dodaje da je nastavljena kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 102,8 miliona KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Srpske za šest mjeseci ove godine, prema kojoj je on iznosio 3,95 milijardi KM i za 16,2 odsto je veći nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u navedenom periodu ostvarila i povećanje izvoza za 21,4 odsto, uvoza za 12,8 odsto i pokrivenost uvoza izvozom za 4,9 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je u tom periodu iznosila 70,4 odsto, smanjen je ukupan deficit za 23.191.000 KM, a iznosio je 685.350.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, sa CEFTA zemljama ostvarila povećanje ukupnog spoljnotrgovinskog prometa za 15,5 odsto, ukupnog uvoza za 8,2 odsto, ukupnog izvoza za 28,5 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom povećana je u ovom periodu za 10,5 odsto, a iznosila je 66,7 odsto.

U Srpskoj je zabilježeno smanjenje deficita spoljnotrgovinske razmjene za 31.237.000 KM i iznosi 145.344.000 KM.

Ukupan spoljnotrgovinski promet Srpske sa članicama Evropske unije u prvih šest mjeseci ove godine je u odnosu na isti period lani veći za 14,5 odsto.

“Uvoz Republike Srpske iz EU u posmatranom periodu veći je za 12,44 odsto, a izvoz je povećan za 16,82 odsto”, naveli su iz Vlade Srpske.

Pokrivenost uvoza izvozom Srpske za period januar-juni u odnosu na zemlje EU iznosila je 100,52 odsto, što je povećanje od 3,77 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan suficit Srpske u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na zemlje EU iznosi 6.193.000 KM, a u istom periodu lani postojao je deficit od 34.170.000 KM, tako da je ostvareno povećanje od 40.363.000 KM.

Iz Vlade Srpske naglasili su da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na posmatrani period u posljednjih 11 godina Srpska ostvarila najmanji deficit i najveću pokrivenost uvoza izvozom.

“Prezentovani podaci, prvenstveno oni o povećanju izvoza od čak 21,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, te povećanje pokrivenosti uvoza izvozom koja prvi put premašuje 70 odsto, predstavljaju izuzetno ohrabrujuće pokazatelje za ukupnu privredu Srpske”, navodi se u saopštenju Vlade Srpske, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!