Banjalučanin platio taksu Poreskoj jer se žalio zbog njihove greške

644

Banjalučanin Đukan Vranješ trebalo je da plati dva puta porez iz 2011. godine za istu imovinu. Bar su mu tako tražili u Poreskoj upravi. Sa dokazom o uplati iz te godine, u rukama, uputio se u Poresku da dokaže da su pogriješili.

Iako je bio u pravu morao je da se lati novčanika.

“Oni pristaju da storniraju taj moj navodni dug, jer je dvaput napisan na jednu istu adresu, na jednu istu vikendicu na jedan isti objekat, isti matični broj, ali ja sam morao platiti taksu deset maraka”, rekao je Đukan Vranješ.

Prije nego što je shvatio da je satjeran u ćošak i da mora da plati 10 maraka za takse, poslao je žalbu. Odbili su je. Jer, i taksa na žalbu koju nije platio košta 10 maraka.

“Žalba se predaje putem prvostepenog organa tj. organa koji je donio zaključak, taksirana sa 10KM republičke administrativne takse u skladu sa Zakonom o administrativnim taksama”.

U Poreskoj upravi se pravdaju da do 2012. godine u svom sistemu nisu mogli da zabilježe detaljnije podatke o imovini. U Vranješovom slučaju, pisala je samo ulica u kojoj se nalazi vikendica. Tako je poreski obveznik mogao da podnese više prijava za istu imovinu.

“Kako vi znate da li je ista imovina ili nije? Mi ne znamo, to poreski obveznik zna. On je taj koji popunjava. I on odgovara za tačnost i istinitost podataka koji su navedeni u prijavi”, rekao je načelnik Područne jedinice Banjaluka Poreska prava Željko Vučić.

Zbog čega bi bilo ko plaćao porez više puta na istu imovinu, iz Poreske odgovaraju da je moguće da obveznik i zaboravi šta prijavi. Imali su, kažu, razne slučajeve. Đukan je uvjeren da je greška njihova, ali da ih zakon štiti.

“Znači kad bih ja nekog ošamario, a imao zakon, onda bi po tom zakonu bilo da onaj ko je ošamaren mora platiti meni odštetu zato što eto mene boli ruka jer sam ja njega ošamario”, rekao je Đukan Vranješ.

Čija god greška bila, apsurd će dočekati poreske obveznike. Administrativne takse, u svakom slučaju, neće moći da izbjegnu.

(atvbl.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!